Târnosirea bisericii din Greoni

În Duminica a XXIII-a după Rusalii, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, a târnosit biserica parohială cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Greoni, Protopopiatul Reșița, apoi, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie, informează „Ziarul Lumina”.

La slujbă au participat, alături de oficialitățile locale, foarte mulți credincioși din localitate și împrejurimi. În cadrul Sfintei Liturghii, părintele paroh Iosif Tilca a fost hirotesit iconom-stavrofor, iar ctitorii și binefăcătorii sfântului lăcaș au primit din partea chiriarhului acte de cinstire.

În cuvântul adresat celor prezenți, Preasfințitul Lucian a apreciat rodnica și îndelungata activitate pastoral-misionară a părintelui paroh Iosif Tilca, precum și dragostea și devotamentul față de Sfânta Biserică al credincioșilor parohiei cărășene Greoni.

„Astăzi, în această frumoasă zi de toamnă, suntem aici în mijlocul dumneavoastră pentru a răsplăti osteneala părintelui Iosif Tilca, precum și osteneala credincioșilor din această parohie. Am resfințit altarul acestei sfinte biserici, așezând în piciorul Sfintei Mese moaștele Sfinților Mucenici care au pătimit pentru Hristos. Părintele Iosif s-a ostenit în această parohie timp de 38 de ani, din anul 1975. De-a lungul anilor ați împodobit această sfântă biserică și cu o frumoasă pictură, dar v-ați îngrijit și de exteriorul și de curtea lăcașului de cult. Însă, la sfârșitul activității pastoral-misionare desfășurate de părintele Iosif în această parohie, v-ați gândit să înfrumusețați și să amenajați după cuviință și Sfântul Altar, Sfânta Masă. Dumneavoastră, iubiți credincioși, întotdeauna ați răspuns afirmativ chemării părintelui și de aceea ne-am bucurat astăzi la Greoni, văzând păstorul rânduit înconjurat cu multă dragoste de turma cuvântătoare încredințată, de bunii credincioși, care astăzi au umplut sfânta biserică și o mare parte s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos”, a arătat Preasfințitul Lucian.

Biserica parohială cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” din Greoni a fost construită în secolul al XVIII-lea în stil baroc. În anul 1777 a fost târnosită de episcopul ortodox sârb Vichentie Popovici al Caransebeșului și Vârșețului. Lăcașul bisericesc a fost pictat de Mihai Popovici, iar în anul 1932 pictura a fost refăcută de Nicolae Popovici. De asemenea, în anul 1978, Guriță State Dragomir din București a restaurat pictura. De-a lungul timpului, au fost executate numeroase lucrări de restaurare și înfrumusețare a lăcașului de cult.

La final, potrivit tradiției Bisericii noastre, toți credincioșii prezenți au intrat în Sfântul Altar, unde s-au închinat, sărutând Sfânta Masă, Evanghelia și Sfânta Cruce. De asemenea, au primit din partea Preasfințitului Lucian anaforă și iconițe.

Comentarii Facebook


Știri recente