Târnosire de biserică în Arhiepiscopia Aradului

Înalt Preasfințitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, a oficiat duminică 3 iulie, slujba de târnosire a Bisericii cu hramurile: ,,Pogorârea Duhului Sfânt” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, din parohia Vasile Goldiș, Protopopiatul Ineu, ne informează episcopiaaradului.ro.

Parohia, cunoscută în părțile Ineului cu denumirile vechi, Mocirla sau Lunca Teuz, poartă, în prezent, numele marelui om politic Vasile Goldiș, istoric, publicist, militant pentru unirea tuturor românilor și membru în Marele Sfat Național care a înfăptuit Unirea, ministru al Culturii, membru de onoare al Academiei Române.

În a treia duminică după Rusalii sau după Pogorârea Duhului Sfânt, Înalt Preasfinția Sa a poposit în această parohie și a fost întâmpinat de preacucernicul părinte protopop al Ineului, Nica Moise, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, precum și de un număr mare de credincioși din parohie și din împrejurimi. În cuvântul de întâmpinare, părintele protopop a arătat importanța venirii arhipăstorului în mijlocul turmei duhovnicești.

În cuvântul de învățătură din cadrul Sfintei Liturghii, Înalt Prea Sfinția Sa a evidențiat importanța unui astfel de eveniment în viața unei biserici, punându-l în legătură cu Praznicul Pogorârii Duhului Sfânt, ziua întemeierii Bisericii, care este implicit și hramul Bisericii nou târnosită, precum și cu duminica în care ne-am aflat, arătând că omul trebuie mai întâi să caute Împărăția lui Dumnezeu, iar apoi toate cele necesare acestei vieți i se vor adăuga. Înalt Preasfințitul Timotei a subliniat apoi, importanța Bisericii pentru întreaga obște creștină, precum și grija permanentă pe care credincioșii trebuie să o arate față de sfântul locaș de închinare, loc sfințit, îndemnându-i totodată să se poarte întotdeauna aici cu respect, evlavie și bună-cuviință.

Biserica, în formă de navă, a fost construită între anii 1990-1998 pe fundație de beton, zidită din cărămidă și acoperită cu tablă. Exteriorul și interiorul este tencuit cu var și ciment. Pictura a fost executată în perioada 1996-1998 în tehnica fresco. Iconostasul și strănile sunt din lemn de tei și vopsite în vopsea de ulei.

După săvârșirea dumnezeieștii Liturghii, părintele paroh, Pavel Purice a adresat cuvinte de mulțumire Înalt Preasfinției Sale, preoților prezenți, tuturor ctitorilor Sfântului lăcaș, oficialităților prezente, cât și tuturor credincioșilor prezenți. Toți credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie au avut posibilitatea să se închine înaintea Sfintei Mese târnosite, eveniment unic pentru comunitatea parohială.

Comentarii Facebook


Știri recente