Târgovişte: Sfânta Liturghie şi hirotonie în preot oficiate de IPS Nifon 

În Duminica a 33-a după Rusalii Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, a liturghisit în Catedrala din istorica Cetate de Scaun munteană, potrivit site-ului oficial al Eparhiei.

Biserica a rânduit ca în această Duminică, ce marchează întotdeauna începutul Triodului, să fie citită la Sfânta Liturghie o pericopă deosebit de expresivă și anume, parabola Vameșului și a Fariseului.

În cuvântul său, ierarhul a vorbit în 5 februarie 2017 mai întâi importanța perioadei liturgice a Triodului, ca răstimp de pregătire pentru Sfintele Paști. Cele zece săptămâni care ne despart de Praznicul Învierii sunt trepte sau virtuți ce ne cheamă să ne ridicăm sufletul la culmile duhovnicești pentru a ne umple de bucuria și de lumina întâlnirii cu Hristos Cel Răstignit și Înviat.

Referindu-se apoi la pilda Vameșului și a Fariseului, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit a subliniat valoarea rugăciunii omului luminat de Harul lui Dumnezeu, temelie a iubirii altruiste, în contrast cu iubirea egoist și disprețuitoare a omului mândru, lipsit de Har. De aceea, în aceste vremuri agitate, Biserica ne cheamă la dialog și la rugăciune, pentru a ne reașeza înaintea lui Dumnezeu și a istoriei ca popor unit de conștiința responsabilității sociale și a conlucrării misionare.

În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Marius Ciprian Puiu, absolvent de studii de licență și masterat în cadrul Facultății de Teologie și Științele Educației a Universității Valahia din Târgoviște, a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Produlești, Protoieria Târgoviște Sud.

Comentarii Facebook


Știri recente