Târg de servicii sociale la Palatul Patriarhiei

La Palatul Patriarhiei, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul”, a avut loc joi, 16 mai, Simpozionul „Filantropia – liturghia slujirii aproapelui”, organizat de Federația Filantropia. Evenimentul se înscrie în seria manifestărilor dedicate Anului comemorativ al părintelui Dumitru Stăniloae și a reunit teologi și practicieni ai lucrării social-filantropice, informează Ziarul Lumina.

În prima parte a Simpozionului „Filantropia – liturghia slujirii aproapelui” a avut loc o sesiune de comunicări și dezbateri privind fundamentarea teologică a lucrării filantropice, așa cum este reflectată în gândirea părintelui Dumitru Stăniloae. Scopul acestei sesiuni a fost, precum a subliniat diac. Cosmin Grigorescu, director executiv al Federației Filantropia, de a se prezenta istoric și teologic fundamentele filantropiei sau ale iubirii aproapelui. În acest sens, pr. prof. univ. dr. Constantin Pătuleanu, consilier patriarhal în cadrul Sectorului teologic-educațional, a arătat că în aceste vremuri îndepărtate de Dumnezeu, filantropia Bisericii nu se poate dezvolta autentic dacă nu este bine argumentată, iar filantropia nu trebuie să fie o modă, ci modul însuși al existenței misionare a Bisericii în lume, fiindcă Liturghia fără filantropie devine ritual închistat, după cum filantropia fără Liturghie devine propagandă pentru imagine. „Sensul filantropiei creștine este surprins mai complet de termenul «autodăruire», decât cel simplu de dăruire. În actul filantropic creștin nu doar se dă ceva, ci pe Cineva, adică pe Dumnezeu lui Dumnezeu”, a precizat pr. lect. univ. dr. Sorin Șelaru, director al Reprezentanței Patriarhiei Române pe lângă instituțiile europene, care a făcut o transpunere analogică la termenul de „autodăruire” cu referire la teologia trinitară și hristologică în antropologie, cu fundamente din opera părintelui Dumitru Stăniloae. În continuare, pr. lect. univ. dr. Gheorghe Viorel Holbea, prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, a explicat dilema „aproapelui” în lumea modernă și contemporană și a arătat importanța pregătirii lăuntrice pentru slujirea filantropică; pr. prof. dr. Mihail Milea, de la Seminarul Teologic din Buzău, a arătat cum cele două aripi ale Ortodoxiei, Liturghia și filantropia, pot mângâia societatea noastră, rănită de sărăcie și lipsită de iubirea sfântă; arhid. Ionuț Viorel Iordăchescu, președintele Fundației „Bucuria Ajutorului”, membră a Federației Filantropia, a vorbit despre reperele actuale, realizări și perspective ale Federației Filantropia, iar prof. dr. Sorin Chirilă, director general DGASPC Alba, despre filantropie și asistența socială.

O prelegere interesantă a fost susținută și de către drd. Dana Bates, fondatorul și directorul executiv al Fundației Noi Orizonturi România, un american convertit la Ortodoxie, care a prezentat comunicarea „Filantropia ca drum către mântuire”. Drd. Dana Bates a accentuat mai ales aplicabilitatea teoriilor, „learning by doing”, al cărei scop este identificarea de către tineri a problemelor reale din comunitatea lor, pentru ca tocmai prin procesul rezolvării lor să deprindă abilități de viață și valori spirituale. Un exemplu concret s-a întâmplat la Constanța, un oraș plin de magazine etnobotanice sau spice shop-uri, unde sute de tineri au protestat și au determinat închiderea lor și salvarea a numeroase alte vieți. „Implicarea întregii generații de tineri în acest tip de acțiune filantropică este ceea ce România trebuie să realizeze pentru a înainta către o dezvoltare sustenabilă. Sunt prea multe greutăți, situații prea complicate, prea multe nevoi de organizare, pentru a ne sprijini pe o soluție magică venită de la centru”, a spus Dana Bates.

Simpozionul a continuat în a doua parte a zilei, în Sala „Europa Christiana” din Palatul Patriarhiei, cu târgul de servicii sociale. Despre rolul acestuia, diac. Cosmin Grigorescu, director executiv al Federației Filantropia, ne-a precizat: „Târgul de servicii sociale a reprezentat punerea în practică a primei părți și a constituit un prilej de cunoaștere reciprocă, de creare de legături pentru parteneriate și de schimb de informații între cele 18 organizații, membre al Federației Filantropia. De asemenea, ceilalți participanți, care nu sunt membri în Federația Filantropia, au avut posibilitatea să vadă în membrii Federației Filantropia resurse de expertiză și de parteneriat în proiectele pe care le vor dezvolta și implementa mai departe. Simpozionul a fost parte a proiectului «Împreună pentru servicii sociale mai bune» și a avut drept obiectiv creșterea performanței ONG-urilor, membre ale Federației Filantropia, de a acționa în mod coerent, constant și eficient pentru a rezolva împreună problemele sociale cu care se confruntă”.

Simpozionul „Filantropia – liturghia slujirii aproapelui” este parte din seria de alte evenimente care vor urma, precum gala aniversară la împlinirea a cinci ani de la înființarea Federației Filantropia.

Comentarii Facebook


Știri recente