Taina Sfintei Împărtășanii pentru preșcolari, în Mărăști

La Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din cartierul clujean Mărăști se desfășoară proiectul „Sunt un bun creștin”, în cadrul parteneriatului încheiat cu Grădinița „Lizuca” din apropiere. Preșcolarii participă la diverse activități la biserică, la slujbele religioase, aici primind și Taina Sfintei Împărtășanii. Preoții din parohie sunt deseori invitați pentru a lua parte la activitățile de la grădiniță, informează Ziarul Lumina.

În cadrul parteneriatului dintre biserică și grădiniță, care se desfășoară pe durata anului școlar 2013-2014, copiii participă la mai multe acțiuni, în proiectul „Sunt un bun creștin”, coordonat de educatoarea Ana Maria Boroica, alături de preoții din parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Astfel, mai multe grupe de la grădiniță au fost prezente la biserică, aici copiii primind Sfânta Taină a Împărtășaniei și au ascultat cuvintele de învățătură rostite de părintele Rareș Pruneanu. La final, au primit cu toții iconițe și dulciuri.

Copiii au rostit în cor rugăciunea „Tatăl Nostru” și i-au spus părintelui că ei se roagă atât dimineața cât și seara. De asemenea, copiii au adăugat că ei vin în fiecare duminică la biserică, alături de părinți, unde participă la Sfânta Liturghie.

„Anul trecut am desfășurat câteva activități și la Grădinița „Lizuca” din cadrul parohiei, precum și la biserică. Copiii au venit pentru a primi Sfânta Taină a Împărtășaniei, au luat parte la slujbele de la biserică, însoțiți fiind de doamnele educatoare, mai ales copiii din grupele mari” a spus pr. Rareș Pruneanu.

De asemenea, copiii au continuat să vină și în acest an la biserică, ei fiind familiarizați cu rugăciunea și cu împărtășirea.

„Au fost mai multe activități, la care au luat parte 40-50 copii de la grupele mari. Pentru că a decurs bine acest parteneriat, anul acesta a fost reînnoit, doamna director Maria Pocol fiind foarte deschisă spre colaborare cu parohia noastră”, a spus pr. Rareș Pruneanu.

Scopul proiectului este acela de a produce o schimbare în comportamentul copiilor în viața de zi cu zi, îndeosebi în ceea ce privește atitudinea lor față de părinți, oferirea unei educații religioase aprofundate, o apropiere mai mare față de biserică a celor mici, și, implicit, față de comunitatea parohială, după cum a mai spus pr. Rareș Pruneanu care a adăugat că prin acest proiect „sperăm să direcționăm atenția, atât a copiilor cât și a părinților spre principiile morale creștine”.

„Prin acest proiect ne dorim să cultivăm respectul față de biserică și față de credință, copiii socializează, învață rugăciuni. De asemenea, ne spun că merg la biserică”, a spus educatoarea Ana Maria Boroica, coordonatoarea proiectului.

Activități cu elevii Școlii SAMUS

Biserica „Sfinții Arhangheli Mihai și Gavriil” din cartierul Mărăști derulează parteneriate și cu Grupul Școlar SAMUS, pentru învățământ special, aflat în zonă.

Anul trecut, un grup de copii de la această unitate de învățământ a participat la Festivalul Tinerilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, în cadrul căruia, la Secțiunea Folk, au ajuns până în faza finală”, a spus părintele Pruneanu.

Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a fost înființată în anul 2000, paroh fiind numit aici Liviu Cosma. În 2001, pe terenul din apropierea complexului „Expo Transilvania” s-a construit o bisericuță de lemn, unde s-a slujit până în 2011. În anul 2004 s-a pus piatra de temelie pentru biserica din zid, iar lucrările au fost binecuvântate în vara anului 2011, de către Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Lucrările la biserică sunt curs de finalizare, în viitor urmând să înceapă cele de pictură, în interior.

Comentarii Facebook


Știri recente

Câștigătorii Concursului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul Care vindecă” și ai Concursului Național „Icoana Ortodoxă – lumina credinței” au fost premiați | FOTO

În aula Centrului pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae” din București, au fost premiați luni, 20 mai 2024, câștigătorii Concursului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul Care vindecă” și ai Concursului Național „Icoana Ortodoxă – lumina credinței”.…