Tabere pentru copii în Mitropolia Ardealului

Arhiepiscopia Sibiului, prin Departamentul de tineret, organizează în perioada 24 iunie – 31 august, 10 serii de tabere pentru copii, la Centrul pastoral-misionar „Sfântul Stelian” de la Moeciu de Jos, județul Brașov. De asemenea, Asociația de Binefacere „Sfânta Iustina” din cadrul Mănăstirii Mărcuș, județul Covasna, va găzdui, în vara aceasta, tabere pentru copii și tineri.

Fiecare tabără de la Moieciu de Jos va fi organizată pe parcursul a cinci zile, iar grupurile vor fi formate din 15 copii, de la școlile și liceele de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Sibiului. Elevii vor fi însoțiți de cadrele didactice sau de preoții parohi. Fiecare grupă își va organiza propriul program de activități, în funcție de dorința cadrelor didactice, a însoțitorilor și a elevilor. Prima grupă de elevi din acest an va fi condusă chiar de coordonatorul Departamentului de Tineret al Arhiepiscopiei Sibiului și responsabilul pentru taberele de copii din eparhie, părintele Vasile Dariciuc. Împreună cu învățătoarea Marcela Bratu, o clasă de elevi din ciclul primar al Colegiului Național „Octavian Goga” din Sibiu, va sosi la Moeciu de Jos pe 24 iunie. „Am făcut un program diversificat de activități, ce cuprinde ateliere de olărit, de pictat icoane pe sticlă, de împletit metaniere, cruciulițe și brățări. Vom face drumeții în împrejurimi și vom vizita Castelul Bran, cetatea de la Rășnov, Cheile Grădiștei și Biserica «Sfântul Nicolae» din Moeciu de Jos”, ne-a spus părintele Vasile Dariciuc.

Până în prezent, la taberele de la Moeciu de Jos s-au înscris trei grupe de elevi, iar zilele următoare se stabilesc ultimele detalii pentru alte grupuri de la instituțiile de învățământ din Arhiepiscopia Sibiului.

Spațiile de la Centrul „Sfântul Stelian” din Moeciu de Jos au fost renovate recent și oferă condiții optime pentru activități cu tinerii. În cele cinci zile de tabără, nu vor lipsi nici programul de rugăciune și slujbele religioase, oficiate atât la biserica parohială din Moeciu de Jos, cât și la schitul din localitatea brășoveană.

Tabără la Mănăstirea Mărcuș

Asociația de Binefacere „Sfânta Iustina” din cadrul Mănăstirii Mărcuș, județul Covasna, va găzdui, în vara aceasta, cinci tabere pentru tineri, cu vârste între 9 și 18 ani. Programul-cadru al taberelor, desfășurate pe durata a șase zile, cuprinde rugăciunea de dimineață și de seară, activități recreative, atelierele de discuții pe diverse teme, jocuri de comunicare și dezvoltare personală, de team-building și de auto-cunoaștere, teatru improvizat, film, activități de voluntariat, drumeții pe trasee montane și o serie de concursuri sportive, de cultură generală, de abilități practice și de îndemânare. „Aflându-se într-un mediu de siguranță și însoțiți de persoane instruite, copiii și tinerii se descoperă pe ei înșiși și reușesc să facă pe parcursul taberei lucruri pe care de obicei nu reușesc să le împlinească acasă”, a spus Flavius Sava, directorul de tabără. Copii au posibilitatea să descopere jocul, muntele, sportul, rugăciunea, împreună cu alți copii, să își facă prieteni. În taberă sunt posibilități de valorificare a timpului liber în spirit creștin pentru tineri dar și căi pentru identificarea și depășirea obstacolelor pe care le întâmpină unii tineri în viața lor, după cum a mai menționat Flavius Sava. Taberele se vor desfășura în perioadele 1-6 iulie (9-12 ani), 8-13 iulie (12-14 ani), 15-20 iulie (14-18 ani), 22-27 iulie (12-14 ani), 29 iulie – 3 august (14-18 ani).

Casă familială la Mărcuș

Mănăstirea „Duminica Sfinților Români” și „Acoperământul Maicii Domnului” cu viață de obște pentru călugărițe este situată în pădurea Clăbucetelor Întorsurii, în Carpații de curbură, pe o colină deasupra satului Dobârlău. Ctitorie a maicii starețe Serafima Comșa, mănăstirea este situată pe un loc sfânt, care de secole adăpostește așezăminte monahale ridicate și apoi distruse. În 1950, Suzana Comșa a ridicat aici, singură, o mănăstire, cuprinzând biserica, chiliile și un mic paraclis, acestea fiind distruse de comuniști, în 1973. Maica Serafima, nepoata Suzanei Comșa, a ridicat din nou mănăstirea, începând cu anul 1991.

Complexul monahal adăpostește, în prezent, un orfelinat sub îngrijirea Asociației de Binefacere „Sfânta Iustina”. Casa familială, ridicată începând din 2001, de maica stareță Serafima, este prima casă familială din Romania înălțată pe lângă o mănăstire de maici ortodoxe, care își propune să adăpostească nou-născuți.

Comentarii Facebook


Știri recente

Sfințire de troiță la Baza Aeriana 90 | FOTO

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, episcop vicar patriarhal, a oficiat marți, 28 mai 2024, slujba de sfințire a troiței ridicate în fața comandamentului Bazei 90 Transport Aerian Otopeni „Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu”.   Foto credit: Basilica.ro…