Tabere de creație religioasă în Episcopia Oradiei

Între 30 iunie și 14 iulie s-a desfășurat cea de-a cincea ediție a taberei de creație religioasă, intitulată generic ‘Împreună să ne cunoaștem tradiția și valorile creștine’, organizată de Centrul eparhial Oradea, prin Fundația ‘Ioan și Veturia Candrea’, în colaborare cu partenerii tradiționali – Inspectoratul Școlar Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea -, la care s-a adăugat Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, informează „Ziarul Lumina”.

În vara anului 2008, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei organiza, la inițiativa și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, la Mănăstirea Izbuc, o tabără de creație religioasă, în duhul spiritualității și tradiției ortodoxe. La acea primă ediție a taberei au participat 30 de elevi. Impactul a fost unul foarte puternic, iar ecourile ei, cât se poate de pozitive, astfel că proiectul a continuat și în anii următori într-o formă dezvoltată.

Prima serie din acest an, desfășurată între 30 iunie și 6 iulie, a reunit 60 de elevi de ciclu gimnazial de la diferite școli din Oradea și din alte localități ale județului Bihor, care au petrecut câte o săptămână bogată în activități în două vetre de sihăstrie din cuprinsul Eparhiei Oradiei: Mănăstirea Izbuc și Schitul Poiana Florilor, dependent de Mănăstirea Sfânta Cruce din Oradea.

Cea de-a doua serie a reunit 30 de elevi din ciclul liceal care s-au bucurat de participarea la tabăra organizată la Mănăstirea Izbuc, fiind inițiați în tainele picturii pe lemn și pe sticlă, sub atenta îndrumare a profesorilor Marius Șchiop, de la Școala cu clasele I-VIII Măgești, și pr. Pavel Bența, de la Colegiul Tehnic ‘Ioan Ciordaș’ Beiuș. Fiecare participant a realizat o icoană, fie pe sticlă, fie pe lemn, iar produsele muncii lor vor fi expuse într-o expoziție ce va fi vernisată imediat după începerea anului școlar 2012-2013.

Alternativă creștină pentru petrecerea timpului

Selecția copiilor participanți s-a făcut în funcție de rezultatele deosebite la învățătură și repurtate de aceștia, de premiile obținute la olimpiada de religie, etapele județeană și națională, și, nu în ultimul rând, de situația socială și economică a familiilor din care provin copiii. Scopul taberei a fost acela de a le oferi copiilor și tinerilor o alternativă creștină de petrecere a timpului liber. Copiii implicați în proiect au petrecut zile frumoase, bucurându-se de frumusețile naturii, de binecuvântarea slujbelor religioase, de binefacerile drumețiilor sau ale activităților sportive.

Zilnic, copiii au participat în mod activ la Sfânta Liturghie și la slujba de seară, îmbogățindu-se spiritual din frumusețea slujbelor Bisericii dreptmăritoare, la ore de cateheză organizate de părinții profesori însoțitori, cateheze care au avut teme variate, menite să răspundă nevoilor duhovnicești ale copiilor, au avut ocazia să descopere lucruri noi referitoare la istoria vetrei monahale a Izbucului, la frumusețea și totodată asprimea vieții monahale. Din programul taberei n-au lipsit drumețiile, concursurile pe teme de cunoștințe religioase, vizionările de documentare religioase și filme cu mesaj creștin sau întrecerile sportive, cu tot farmecul și veselia specifice.

Tabere de vară pentru tinerii din Eparhia Alba Iuliei

Centrul de Misiune și Tineret al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia organizează și în vara aceasta 16 tabere de tineret, pentru tineri cu vârste cuprinse între 12 și 20 de ani.

Săptămâna aceasta și-au deschis porțile două tabere pentru tinerii din eparhie, la Poiana Vadului și la Centrul Internațional de Tineret de la Cetea. Taberele au un program complex, care le oferă celor 65 de tineri participanți din săptămâna 16-21 iulie o modalitate plăcută și eficientă de petrecere a unei părți din vacanța de vară. Programul-cadru al taberelor, cu notele specifice fiecărei tabere, se desfășoară pe durata unei săptămâni, cuprinzând rugăciunea de dimineața și de seara, însoțite de scurte meditații și gânduri ale zilei, activități recreative, atelierele de discuții pe diverse teme, jocuri de comunicare, de team-building și de autocunoaștere, seară de lectură, teatru improvizat, film, activități de voluntariat, drumeții pe trasee montane și o serie de concursuri sportive, de cultură generală, de abilități practice și de îndemânare. Se oferă, astfel, posibilități de valorificare a timpului liber în spirit creștin pentru tineri, dar și căi pentru identificarea și depășirea obstacolelor pe care le întâmpină unii tineri care ar putea să se implice mai activ în viața parohiilor lor.

Comentarii Facebook


Știri recente