Tabără pentru copiii din Episcopia Caransebeșului

În localitatea Sasca Montană s-a desfășurat în perioada 1-6 iulie cea de-a treia ediție a taberei ortodoxe de creație „Credință și artă pentru toți”, care a reunit 25 de copii cu vârste între 9 și 15 ani din localitățile Cornereva, Domașnea, Caransebeș și Rusca Montană, informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat.

O parte dintre copii au participat ca urmare a rezultatelor foarte bune obținute la concursurile „Să ne cunoaștem credința”, iar ceilalți provin din familii cu posibilități reduse. Tabăra a fost organizată de Episcopia Caransebeșului, prin Sectorul social-filantropic, misionar și activități cu tineretul, cu sprijinul Mănăstirii Nera din localitatea Sasca Montană și în colaborare cu parohiile participante la proiectul „Tineri în Biserică” de pe raza cărora au provenit copiii care au beneficiat de tabără în mod gratuit. Activitățile desfășurate pe parcursul celor șase zile au fost coordonate de inspectorul pentru activitățile cu tinerii din cadrul Episcopiei Caransebeșului, diac. Mihai Ciucur, care, alături de pr. Gelu Moldovan din Oravița și de o echipă formată din cadre didactice și artiști plastici, a oferit tinerilor participanți un bogat program artistic, duhovnicesc și recreativ. Programul taberei a cuprins activități dintre cele mai diverse, toate având ca scop promovarea valorilor Bisericii noastre – rugăciunea, înțelegerea corectă și participarea la Sfintele Taine, comuniunea, milostenia – dar și a valorilor morale în general: frumosul, munca în echipă, spiritul de competiție, respectul față de ceilalți. Participarea la Sfânta Liturghie și împărtășirea cu Sfintele Taine a copiilor participanți la tabără au constituit elementul central al preocupărilor duhovnicești din aceste zile, la care s-au adăugat citirea în comun a rugăciunilor de dimineață, de seară și a Paraclisului Maicii Domnului de către toți participanții. Activitățile de creație artistică s-au concretizat în două ateliere de lucru foarte apreciate de copii. Este vorba, pe de-o parte, de inițierea în tainele sculpturii în lemn sub coordonarea sculptorului George Molin, care a modelat cu măiestrie viziunea tinerilor legată de Sfânta Cruce – ca element central al lucrărilor de sculptură. Pe de altă parte, atelierul de confecționare de icoane din semințe de diferite forme, mărimi și culori, sub coordonarea prof. Georgiana Ciucur și Daniela Szeneszy, a reușit să trezească interesul participanților spre cunoașterea de „noi sfinți”, tema centrală a atelierului.

Copiii au lucrat cu multă răbdare, pricepere și nu în ultimul rând s-au rugat pentru ca lucrările lor să fie cât mai frumoase, rezultatele muncii lor confirmând pe deplin acest lucru. Nu au lipsit din programul taberei jocurile și concursurile pe echipe, începând cu cele sportive și continuând cu cele de îndemânare și de cunoștințe religioase.

În cadrul acestei competiții, coordonată de prof. Gheorghe Szeneszy, s-a remarcat echipa Parohiei Cornereva, care, la final, a primit trofeul de cea mai bună echipă a taberei. De asemenea, toți participanții au vizitat timp de câteva ore locuri de un pitoresc aparte din Parcul natural Cheile Nerei – Beușnița, în timpul unei frumoase drumeții până la cascada Șușara. Activitățile cu caracter ludic și recreativ au cuprins, în ultima seară, și tradiționalul foc de tabără unde s-a cântat și s-au citit poezii în grai bănățean.

Copiii, binecuvântați de PS Lucian

Sâmbătă, 6 iulie, Mănăstirea Nera a găzduit festivitatea de încheiere a taberei în prezența Preasfințitului Lucian, Episcopul Caransebeșului. Aceasta a început în biserica mănăstirii, unde toți cei prezenți, împreună cu ierarhul locului, au înălțat rugăciuni de mulțumire pentru aceste zile binecuvântate și a continuat cu vernisarea expoziției de icoane din semințe și sculpturi din lemn realizate de copii în timpul taberei. La eveniment au participat preoți din parohiile participante la proiect și din împrejurimi, delegați ai Centrului eparhial, obștea Mănăstirii Nera, precum și cadre didactice și părinți ai copiilor participanți la tabără. La final, ierarhul a oferit copiilor diplome de participare și cadouri constând în cărți și obiecte bisericești, felicitându-i totodată pentru calitatea deosebită a lucrărilor realizate și încurajându-i să rămână aproape de Biserică și pe mai departe. Nu în ultimul rând, ierarhul a felicitat echipa de reprezentanți ai Centrului eparhial, dar și pe voluntarii care s-au îngrijit de activitățile de pe parcursul celor șase zile. De asemenea, ierarhul a vizitat șantierul Clinicii Nera, prima clinică de recuperare oncologică din România. Următoarele tabere oferite copiilor vor fi organizate în luna august la Băile Herculane.

Comentarii Facebook


Știri recente