Tabără de vară pentru copiii din familia Bisericii Olari

Parohia Olari din Capitală a organizat, în perioada 3-9 august, o tabără pentru 50 de copii la Cabana Dianthus din apropierea localității brașovene Zărnești, într-un cadru dominat de liniștea și frumusețea Parcului Național Piatra Craiului, informează „Ziarul Lumina”. Programul taberei a fost dedicat Sfinților Martiri Brâncoveni și sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, hramul parohiei.

Tabăra intitulată „Pe urmele sfinților la Schitul Colții Chiliilor” este una dintre activitățile care au încheiat proiectul „Învață și vei deveni!”, desfășurat de Biserica Olari în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 2 București, cu sprijinul companiei Euroconstruct. „Copiii au avut prilejul cunoașterii vieților sfinților și în afara programului de rugăciune din timpul zilei. Lecturile din viețile sfinților, incursiunile în istoria românilor centrate asupra vieții Sfântului Domnitor Constantin Brâncoveanu, sesiunile de pictură pe sticlă, pe piatră de râu, dar și activități precum confecționarea unor felicitări pentru zile onomastice au însemnat aprofundarea învățăturilor creștine, înțelegerea vieților sfinților, semnificațiilor martirajului, a jertfei și renunțării pentru Hristos. Am încercat să exemplificăm modelul sfântului, al eroului, precum și toate calitățile acestora în fiecare zi de activitate, fie prin sesiunile dedicate în mod direct explicării vieților sfinților, fie prin creație artistică, dar și prin crearea unor cadre practice în care în fața „greului” copiii au învățat că trebuie să rămână uniți, să se ajute reciproc și au dat exemplu în acest sens. Drumețiile pe munte i-au învățat să fie alături unii altora, să aprecieze liniștea și să o folosească ca pe un balsam al sufletului în rugăciune, să admire creația lui Dumnezeu și să dăruiască iubire față de semeni, față de munte și față de bogățiile și raritățile sale”, a relatat părintele Mihai Iordache, parohul Bisericii Olari.

Punctul cel mai important al taberei a fost vizita la Schitul Colții Chiliilor, unde copiii au aflat istoria locașului, s-au rugat și au aprins lumânări, lăsând în peștera schitului o icoană pictată în zilele de tabără. „Tabăra s-a încheiat cu un joc prin care micii participanți au fost provocați să își amintească toate minunile din viețile sfinților despre care au aflat pe parcursul taberei. Astfel, clasica „Vânătoare de comori” s-a transformat în jocul „Pe urmele sfinților”, copiii au descoperit în cotloane tainic ascunse de pădure și poiană pasaje din vieți ale sfinților, urmând ca ei să ne spună despre cine este vorba. Ne-am bucurat ca la sfârșitul acestei experiențe să aflăm că absolut toți știau despre viețile și minunile Maicii Domnului, ale Sfinților Martiri Brâncoveni, Sfântului Calinic de la Cernica, Sfântului Mina, Sfântului Evanghelist Matei, Sfintei Parascheva, Sfântului Nicolae, Sfintei Teodora de la Sihla, Sfântului Antonie cel Mare, Sfântului Mucenic Antipa și nu numai”, a mai spus părintele Mihai Iordache.

Lucrările realizate de copii în cadrul taberei au fost organizate într-o expoziție care a fost vernisată la 15 august, de praznicul Adormirii Maicii Domnului, cu prilejul hramului bisericii parohiale.

Comentarii Facebook


Știri recente