Tabără de vară cu participare internațională, la Miclăușeni

În perioada 20-30 iulie 2013, la Centrul Social-Cultural „Sfântul Ilie” din Miclăușeni, va avea loc tabăra de vară „Encountering the Other – Community building and ecumenical leadership training in Central and Eastern Europe”, organizată de World Student Christian Federation (WSCF) Europe, cu binecuvântarea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, și în strânsă colaborare cu Sectorul Învățământ al MMB, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

La tabăra de vară „Encountering the Other – Community building and ecumenical leadership training in Central and Eastern Europe” va participa un grup de 30 de studenți creștini din centrul și estul Europei, în cadrul proiectului „Lingua Franca”. Participanții provin din țări ca Polonia, Ucraina, Lituania, Belarus, Moldova, Bulgaria, Georgia, Armenia și România.

Tabăra de vară este organizată de World Student Christian Federation (WSCF) Europe, care este parte a federației globale Student Christian Movements, fondată în anul 1895. WSCF Europe este o organizație care promovează și susține implicarea tinerilor creștini în dialogul ecumenic, dar și mărturisirea credinței creștine. La nivel european, WSCF Europe încurajează tinerii și studenții creștini să se implice în organizațiile creștine locale și naționale, pentru a organiza proiecte și campanii privind viața comunității creștine și trăirea spirituală. Printre proiectele majore ale WSCF Europe, „Lingua Franca” este singurul proiect destinat, în particular, studenților creștini din centrul și estul Europei. Scopul inițial al proiectului, organizat pentru prima dată în anul 1991, a fost de sprijinire a tinerilor și studenților din centrul și estul Europei care aveau resurse financiare limitate, pentru a învăța limba engleză și a dezvolta mișcarea ecumenică, însă, de-a lungul anilor, el s-a transformat într-un spațiu de dialog, de schimb intercultural, de promovare a diversității interconfesionale și de cooperare între tinerii și studenții creștini.

Rugăciunile zilnice și studiul biblic, printre activitățile taberei

Despre scopul și obiectivele taberei din acest an, cât și despre programul propus ne-a oferit mai multe detalii Lucian Cârlan, coordonatorul proiectului: „«Lingua Franca» 2013 se va organiza sub forma unei tabere de vară, cu tema «Encountering the Other – Community building and ecumenical leadership training în Central and Eastern Europe», în perioada 20-30 iulie, la Castelul Miclăușeni, în strânsă colaborare cu Sectorul Învățământ al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Scopul programului din acest an este de a dezbate subiecte privind excluziunea socială, xenofobia, minoritățile religioase și etnice, «hate speech», dar și crearea unui spațiu multicultural, în care participanții vor putea să-l descopere pe «celălalt». În același timp, vom include elementele principale ale programului „Lingua Franca”: dezvoltarea simțului apartenenței la comunitate și training de leadership ecumenic. Prin aceasta, vom urmări dezvoltarea și construirea comunității, îmbunătățirea abilităților de vorbire a limbii engleze, implicarea tinerilor în mișcarea ecumenică, dar și realizarea unui proiect social, destinat să ajute comunitatea care va găzdui acest eveniment. Tabăra va cuprinde sesiuni și ateliere de lucru, workshopuri și training, susținute de traineri și facilitatori din rețeua WSCF Europe. Pe parcursul celor zece zile, tinerii participanți vor dezbate subiectele menționate, vor avea șansa să relateze propriile experiențe, dar și să descopere frumusețea culturală și spirituală a Ortodoxiei, toate acestea într-un spațiu de dialog, cooperare, toleranță și respect reciproc. Programul cuprinde și activități duhovnicești, cum ar fi rugăciunile de seară și dimineață, studiul textului biblic, vizita ghidată la Mănăstirea Miclăușeni, pelerinaj la câteva mănăstiri și biserici ortodoxe din Iași, dar și întâlnirea cu alte confesiuni religioase. Mai mult, având în vedere diversitatea culturală, etnică și confesională a participanților, dorim să punem accentul pe întâlnirea și dialogul cu «celălalt», într-un spirit tolerant și non-discriminatoriu. Cred este o ocazie unică să organizez acest proiect cu deschidere internațională în România și consider că ediția din acest an a programului «Lingua Franca» aduce în atenție teme de mare actualitate în societățile din centrul și estul Europei. Participanții vor avea posibilitatea să descopere tradițiile și frumusețea culturală și spirituală a spațiului românesc, să construiască o punte de legătură pentru mărturisirea comună a credinței creștine”.

Tabăra de vară „Encountering the Other – Community building and ecumenical leadership training in Central and Eastern Europe”, după cum ne-a relatat arhim. Hrisostom Rădășanu, consilier educațional al Arhiepiscopiei Iașilor, are binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Tot părintele consilier a subliniat importanța unor manifestări de acest gen: „Ne bucură mult dorința aceasta a tinerilor de a descoperi frumusețea comunității din Ortodoxie și sperăm, ca de-a lungul celor 10 zile, să-și însușească și o parte din tezaurul de credință al Bisericii noastre”.

Comentarii Facebook


Știri recente