Tabăra de pictură Byzantion în Parohia Dumbrava Roșie II, Protop. Piatra Neamț

În Parohia „Înălțarea Sfintei Cruci” – Dumbrava Roșie II, Protopopiatul Piatra Neamț, a avut loc, în perioada 1-7 iulie 2013, Tabăra de pictură „Byzantion”, ediția a III-a. Cei peste 40 de copii, cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani, au deprins tainele pictării icoanelor. Duminică, 7 iulie, a avut loc vernisajul expoziției de icoane, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Copiii din parohia Dumbrava Roșie II, dar și din alte parohii ale Protopopiatului Piatra Neamț au învățat, timp de șapte zile, să picteze icoane de la membrii Asociației culturale „Arte.ro” din Piatra Neamț. Inițiativa organizării taberei aparține părintelui paroh Constantin Lungu, prin implicarea prof. Cristina Spânache Petrariu, președintele Asociației culturale „Arte.ro” din Piatra Neamț.

După cum a relatat pr. Ștefan Zaharia, coordonatorul activităților catehetice din cadrul Protopopiatului Piatra Neamț, prezent la vernisajul expoziției care a avut loc duminică la Dumbrava Roșie, tema din acest an a fost „Chipul Maicii Domnului”.

Părintele Valentin Tofan, protopop al Protopopiatului Piatra Neamț, și-a exprimat bucuria pentru activitatea frumoasă derulată de parohia Dumbrava Roșie II: „Mă bucur nespus de mult pentru această activitate primită cu atât de mare interes de copii, îngerașii care au zugrăvit ceea ce nouă, prin cuvinte, ne este uneori foarte greu să transmitem. Felicit pe toți cei implicați și pe părinții care au manifestat o grjiă deosebită pentru această tabără, pentru că dincolo de culori ați zugrăvit icoane în suflete”.

Părintele paroh Constantin Lungu a remarcat că obiectul principal al taberei a fost copilul: „Într-o lume a tehnicii care pare să fi deraiat de la rostul ei, într-o mentalitate a investițiilor materiale de tot felul, într-un cadru comunitar în care icoana pictată nu mai reprezintă interes, vrem să aducem la cunoștința celor care ne sunt alături frumusețea patrimonială a chipului pictat”.

A urmat cuvântul prof. Cristina Spânache Petrariu, care a apreciat motivația beneficiarilor taberei, precum și modul în care s-au implicat voluntarii de la Asociația culturală „Arte.ro”. În același timp, prof. Cristina Spânache Petrariu a menționat câteva din rezultatele obținute de voluntari la concursurile naționale și internaționale în domeniul artei plastice. Vernisajul a fost urmat de festivitatea de premiere a tuturor celor implicați în proiect și de un spectacol de muzică și teatru.

Comentarii Facebook


Știri recente