Tabără de creație și educație religioasă în Italia

În perioada 1-20 iulie, se desfășoară în localitatea Gainazzo, provincia Modena, Protopopiatul Emilia-Romagna, Italia, tabăra de creație și educație religioasă „Nu uita că ești român”. Proiectul a fost inițiat cu binecuvântarea Preasfințitului Siluan, Episcopul ortodox român al Italiei, începând cu anul 2012, și se desfășoară sub auspiciile Departamentului pentru Tineret al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, după cum informează Ziarul Lumina.

Participanții, în număr total de 100 copii/tineri români, cu vârste cuprinse între 10 și 18 ani, vor fi împărțiți pe două serii. În realizarea obiectivelor și activităților educative, creative și recreative vor fi implicați aproximativ 20 de voluntari, colaboratori, preoți, profesori români, cu domiciliul în Italia. Activitățile care se vor desfășura în cadrul taberei de creație sunt: inițierea atelierelor de creație religioasă, literară, artistică; susținerea a patru seminarii despre artă, literatură, religie și tradiție (prezentarea unui artist internațional cunoscut, Constantin Brâncuși, prezentări de carte laică și religioasă, scriitorilor români și duhovnicilor români: Ion Creangă, Mihai Eminescu, I. L. Caragiale, Mircea Eliade, pr. Cleopa Ilie, pr. Teofil Părăian, pr. Arsenie Papacioc); derularea unui curs de iconografie cu activități practice; inițierea unui laborator în cadrul căruia vor fi prezentate diverse filme cu conținut istoric și religios, cu scopul de a forma conștiința națională a copiilor (mari domnitori români: Ștefan cel Mare și Sfânt, Vlad Țepeș – adevăr și legendă; obiective naționale românești incluse în patrimoniul mondial UNESCO; mari duhovnici ai monahismului românesc); inițierea unui laborator de folclor, tradiție, cântec, joc popular și prezentare de port popular din diferite zone ale țării, în vederea cunoașterii și promovării propriilor tradiții culturale; evenimente constând în activități meșteșugărești tradiționale, organizate în aer liber, sub îndrumarea unor meșteri populari: încondeiatul ouălor, împletirea unui coș de nuiele, realizarea altor obiecte de artizanat; seminarii pe diferite teme (despre rugăciune, despre post, despre Sfintele Taine ale Bisericii, despre stima de sine, despre drepturile mele și ale celorlalți etc.).

„Pentru că tinerii români de pretutindeni pot și trebuie să contribuie la menținerea vie a ființei naționale, proiectul taberei de creație și educație religioasă «Nu uita că ești român» vine atât în întâmpinarea tinerilor dornici să își cunoască originile, să își asume identitatea de român, dar și în întâmpinarea acelora care, însuflețiți de un autentic spirit creștin ortodox românesc, doresc să promoveze valorile morale și spirituale ale neamului nostru românesc. Apropierea de Dumnezeu și de toate valorile de conduită morală ce sunt purtate de veacuri în sânul Bisericii vine să clarifice și să conștientizeze apartenența fiecărui copil la credința, cultura și tradiția românească, atât de importante în combaterea procesului de «înstrăinare», frecvent întâlnit în rândul comunităților române din diaspora”, a spus pr. Doru Vasile Gârboan, coordonatorul Departamentului pentru Tineret din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.

Astfel de tabere se vor desfășura în vara acestui an și în protopopiatele Lazio III (centrul Italiei), Lombardia II (nordul Italiei), Piemonte I Valle d’ Aosta (centru-nord), Tri-Veneto II (centru-vest).

Comentarii Facebook


Știri recente