Tabără de arheologie la Tibiscum

Proiectul cultural „Arheologia – o poartă către trecut” a debutat Vineri, 21 septembrie 2012, la Caransebeș. Acesta se desfășoară în perioada 15 iunie-15 octombrie și își propune însușirea unor elemente generale de istorie locală, familiarizarea cu concepte specifice arheologiei, precum și participarea activă a tinerilor la activitățile de pe un șantier arheologic.

În deschidere, după cum ne informează episcopiacaransebesului.ro, elevii au fost întâmpinați de către Adrian Ardeț, directorul Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș care a adresat un cuvânt de bun venit: „Ne aflăm în castrul militar de la Tibiscum, construit încă din timpul primului război daco-roman din anii 101-102. Acest castru a avut un rol deosebit de important, pentru că însuși împăratul Traian a trecut pe aici și a fondat așezarea romană. Aici au fost așezați primii coloniști și primii militari care mai târziu au ridicat orașul construit în vremea împăratului Septimius Severus. Tibiscum-ul este deosebit de important în ceea ce privește creștinismul în Dacia romană, perioadă în care știm foarte bine că primii creștini nu au avut drepturi și nu au fost recunoscuți de către autorități. La Tibiscum avem astăzi fericirea de a descoperi faptul că unitățile militare care au staționat aici au intrat în contact direct cu primii creștini și ne referim la arcașii sagitari veniți din Siria”.

Apoi, un specialist din cadrul muzeului a prezentat evoluția istorică și importanța strategică a acestuia în perioada romană. Totodată, elevii au vizitat o secțiune din săpătură și li s-a explicat modul în care se realizează aceasta. A doua zi copii au urmărit traseul științific pe care îl parcurge un artefact de la descoperirea lui în secțiune până la inventarierea și interpretarea lui și au primit informații generale legate de arheologie și de importanța acesteia la cunoașterea istoriei poporului nostru. La final, au urmat discuții libere și dezbateri pe temele discutate.

În prima serie au participat elevi de la liceele importante ale orașului de pe Timiș și Sebeș, urmând ca în perioada viitoare și alți elevi să fie inițiați în tainele arheologiei și să cunoască frânturi din istoria bogată a anticului oraș Tibiscum. Complexul arheologic de la Tibiscum este cel mai important și cel mai intens cercetat sit arheologic din Banat și va intra în viitorul apropiat într-un amplu proiect de restaurare.

Comentarii Facebook


Știri recente