Tabăra „Dacii liberi”, un exercițiu de identitate, patriotism și credință

La sfârșit de august, Parohia Corni a găzduit o tabără unică prin scopul propus: acela de a zidi biserica în sufletele copiilor, informează Ziarul Lumina. Ateliere de creație artistică, drumeții, filme, activități de comunicare, concursuri sportive, muzică folk, poezii și cântece patriotice, toate însoțite de rugăciune – s-au închegat într-o ofertă educațională și recreativă ce poate constitui un veritabil model.

Satul Corni din comuna nemțeană Bodești a găzduit, în perioada 19-24 august, 50 de copii din parohie și din satul vecin, participanți la cea de-a doua ediție a taberei „Dacii liberi”. Organizată gratuit, în urma eforturilor neobosite ale parohului Nicolae Capșa, tabăra s-a dorit a fi nu doar un mijloc de petrecere a câtorva zile de vacanță, ci și un spațiu al cunoașterii, al descoperirilor, al cultivării simțului artistic, a sentimentului patriotic, precum și a interesului pentru istoria locului de proveniență. „Am vrut să transmitem un mesaj creștin și național, străduindu-ne să le insuflăm copiilor dragostea de țară și de neam. De altfel, denumirea taberei vine din vecinătatea cu dealul Cetățuia, loc în care s-au descoperit o așezare eneolitică și vestigii geto-dacice, precum și piese importante din cultura Cucuteni – Hora de la Frumușica. Mie așa îmi și place să spun, că noi, aici, ne aflăm în coliba dacilor liberi”, a explicat părintele Nicolae Capșa, parohul de la Corni, bucovinean la origine, el însuși un iubitor și un păstrător al valorilor naționale.

Cei 50 de participanți au fost împărțiți pe trei grupe, denumite după vechi triburi dacice și așezate sub ocrotirea câte unui sfânt, patronii spirituali ai satului: burii (cei mici) sub ocrotirea Sfântului Nicolae, carpii (cei de vârstă mijlocie) sub ocrotirea Sfântului Ioan Evanghelistul și geții (cei mai mari) sub cea a Sfântului Ilie Prorocul.

Organizată sub mottoul „Toți pentru unul și unul pentru toți întru Hristos”, tabăra a oferit copiilor posibilitatea de a-și exersa abilitățile și de a se manifesta liber în cadrul unor ateliere, sub atenta îndrumare a șase instructori: atelierul de comunicare, prim ajutor și terapie prin artă, atelierul de creații artistice, atelierul pentru tir cu arcul, atelierul de muzică folk, atelierul de origami, atelierul „Întreabă preotul”. De asemenea, au fost încurajați să participe la „Daciada”, un atelier de activități și concursuri sportive, la o serie de jocuri de interacțiune, cunoaștere și socializare, precum și la drumeția spre „Crucea seculară”, un loc aflat la câțiva kilometri distanță de sat, pe traseu realizând și activități de recunoaștere a zonei. Una dintre seri a fost rezervată vizionării filmului taberei. Programul fiecărei zile a început cu rugăciune și înviorare și s-a sfârșit cu rugăciune.

Toate atelierele s-au desfășurat în casa parohială, în școala dezafectată din sat, în căminul cultural, precum și în spațiul ce a deservit cândva dispensarul local, amenajat de parohie tocmai în ideea de a deservi activitățile taberei. „Le mulțumesc și le sunt recunoscător animatorilor care au lucrat aici voluntar în aceste zile, Elena Prăvălici, Elena Ciubotaru, Cosmin Avîrvarei, Cristina Grosu, Emilia Niță, Irina Josan, doamnei preotese Anemona Capșa și tuturor celor care au crezut în proiectul nostru de a construi în sufletele acestor copii”, a spus părintele Nicolae Capșa, „motorul” taberei.

Închiderea festivă printr-o serbare câmpenească

Închiderea festivă a taberei a avut loc sâmbătă-seară, momentul fiind marcat printr-o serbare câmpenească la care a participat întreaga parohie. Iar copiii care s-au bucurat de cele cinci zile de tabără le-au oferit celor prezenți un spectacol de poezie și cântece patriotice învățate la ateliere, dăruind astfel o părticică din ceea ce au primit la rândul lor. Au urmat apoi focul de tabără, masa festivă pentru copii și un concert de muzică patriotică și folclor, susținut de corul de copii al Parohiei Negulești, coordonați de părintele Lucian Mocănașu.

Tabăra „Dacii liberi” și-a închis oficial porțile ieri, după Sfânta Liturghie, când au avut loc premierea participanților și evaluarea ediției din acest an. „În ciuda greutăților mai mari decât anul trecut, ne-am dorit foarte mult să facem și a doua ediție. După cea din 2013 am avut aceeași bucurie ca și atunci când am resfințit biserica satului. Parcă am fi construit o biserică și în sufletele copiilor. Am ajuns la concluzia că zidirea bisericii în inima copilului e mai importantă decât orice altă zidire fizică. În plus, i-am simțit cu adevărat fericiți. Suntem o parohie îmbătrânită. Avem doar 20 de copii în toată comunitatea. A fost o bucurie reală, pentru că ei nu au nici cu cine se juca, nici nu știu să se joace sau să comunice. Asta ca să nu mai amintesc de situația tristă că, în ciuda faptului că locuiesc la țară, își îngroapă copilăria în calculator, într-o lume virtuală”, a apreciat parohul de la Corni.

Comentarii Facebook


Știri recente