Sute de mii de clădiri din lume iluminate în albastru de Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului

Sute de mii de clădiri din întreaga lume vor fi iluminate în albastru în seara de sâmbătă, pentru a marca Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului. Ziua a fost instituită de Organizația Națiunilor Unite și aflată anul acesta la a 15-a ediție.

Lipsa de înțelegere față de autism are un impact semnificativ în comunități, după ce rata acestei afecțiuni a crescut mult în ultimele decenii.

Copiii cu autism interacționează social într-un fel special, au moduri de învățare neobișnuite și manifestă interes intens cu privire la anumite subiecte specifice. Sunt înclinați către rutină, procesează diferit informațiile senzoriale (zgomotul și aglomerația ar putea să-i deranjeze mai mult decât pe alții) și comunică în mod atipic.

În ultimii ani s-au făcut progrese majore în creșterea accesului la educație pentru copiii cu autism, dar pandemia a produs un regres, pentru că ei nu au mai avut disponibile rutinele și serviciile care îi sprijineau.

De aceea, ONU marchează anul acesta Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului prin dezbateri despre educația incluzivă a copiilor cu autism și combaterea discriminării persoanelor cu autism la locul de muncă.

Patriarhul Ecumenic a transmis sâmbătă un mesaj de susținere pentru persoanele cu autism și toți cei care-i sprijină, cheamând „fiecare persoană de bună-credință să se alăture efortului binecuvântat de a înțelege, accepta și sprijini pe aproapele nostru afectat de tulburare de spectru autist”.

„Valoarea omului nu este dată de abilitățile lui sau de contribuția lui la societate, ci de faptul că a fost creat după chipul lui Dumnezeu și cu o destinație veșnică. Aceasta reprezintă miezul remarcabile revoluții care s-a produs odată cu apariția creștinismului”, a subliniat Patriarhul Bartolomeu.

În România, se estimează că trăiesc peste 30.000 de persoane cu tulburare de spectru autist (TSA), deşi doar jumătate sunt în evidenţa statului. 13 905 sunt copii. Autismul este considerată cea mai răspândită tulburare a copilăriei.

Vezi și:

Foto credit: Facebook / Ancaar – filiala Iași (Primăria Iași iluminată în albastru în 2 aprilie 2017)

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente