Sunt aici, în inima Europei, să împărtășesc suspinurile poporului meu, a spus Patriarhul Antiohiei la Congresul pentru pace din Germania

Sunt aici, în inima Europei, să împărtășesc suspinurile poporului meu, a spus Preafericitul Părinte Ioan, Patriarhul Antiohiei şi al întregului Orient, luni în cadrul Congresului Internaţional Căile păcii: Religii şi culturi în dialog, în Münster, Germania.

După cum am anunțat anterior, PF Ioan al Antiohiei se află în perioada 8-14 septembrie 2017 într-o vizită oficială în Germania. Vizita sa este prilejuită de participarea la congresul pentru pace organizat de Comunitatea Sant’ Egidio.

La sosirea în Köln, în data de 8 septembrie, PF Ioan a fost întâmpinat de IPS Isaac Barakat, Mitropolitul Ortodox Antiohian al Germaniei și Europei Centrale, și de mai mulți credincioși antiohieni.

A doua zi, după oficierea unei slujbe de Te Deum în Biserica Sfântul Dimitrie din Köln, Preafericirea Sa a vorbit despre creștinismul din Orient și a subliniat importanța menținerii lui activ. La eveniment au luat parte și reprezentanți ai altor confesiuni.

Patriarhul Antiohiei a participat în zilele de 10 și 11 septembrie în calitate de invitat de onoare la Congresul Internaţional Căile păcii: Religii şi culturi în dialog, organizat de Comunitatea Sant’ Egidio.

În cadrul întrunirii care a urmat după deschiderea Congresului în Münster, Patriarhul Ioan s-a adresat numeroșilor participanți: reprezentanți ai mai multor confesiuni și religii dar și ai autorităților germane, între care Angela Merkel, Cancelarul federal al Germaniei.

Cuvântul Preafericirii sale a fost intitulat Un mesaj de pace și speranță  (A Message of Peace and Hope) – conform paginii oficiale de Facebook a Patriarhiei Antiohiei.

Patriarhul Antiohiei a explicat că războaiele purtate de grupările extremiste religioase nu au legătură cu nicio religie cunoscută în Siria. Totodată, Preafericirea Sa și-a exprimat dezacordul față de modul în care comunitatea mondială ignoră cazul episcopilor Youhanna Ibrahim, Paul Yazigi și al preoților luați ostatici de peste patru ani.

Patriarhul a expus situația tragică în care se află persoanele afectate de conflictele armate: femei și copii, fără apărare care fug din calea morții.

Nu înțeleg cum liderii politici ai acestei lumi pot sta nepăsători, urmărind violențele sângeroase din țara noastră, numai pentru a favoriza interesele economice și geopolitice care servesc planurile lor inumane de scurtă durată, a spus PF Ioan.

În ciuda acestei dureri, Patriarhul a îndemnat la dialog între toate religiile și confesiunile lumii pentru a transmite împreună un mesaj reconciliator, sub deviza Credință pentru pace!

În a doua zi de participare la Congresul din Münster, 11 septembrie, Patriarhul Ioan al X-lea a subliniat rolul Bisericii Antiohiei de a fi cea mai importantă punte între Est și Vest.

Primatul Bisericii Antiohiei a făcut din nou un apel la conștientizarea situației dramatice în care se află întreaga planetă, la exact șaisprezece ani de când este lovită de această „caracatiță” (a terorismului, n.r.) care se ascunde pretutindeni.

Sunt aici, în inima Europei, să împărtășesc suspinurile poporului meu cu toți cei care mă aud din orice cultură sau națiune și să adresăm împreună cu voi, dragi frați și surori, o chemare sinceră pentru pace, un apel pe care îl așez în urechile politicienilor și marilor puteri ale lumii. Siria a avut destule războaie pe pământurile ei!

Eu sunt aici pentru a șopti în urechile Europei creștine necazul și suferința creștinilor levantini aflați în agonie, împreună cu frații lor din alte comunități, a adăugat PF Ioan.

La Congresul Internaţional Căile păcii: Religii şi culturi în dialog a participat și IPS Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale.

Potrivit programului, astăzi, 13 septembrie, este prevăzută o întâlnire a primatului Antiohiei în Düsseldorf cu prim-ministrul Landului Nordrhein-Westfalen, Armin Laschet.

Foto credit: antiochpatriarchate.org și santegidio.org

Comentarii Facebook


Știri recente