SUA: Sute de credincioși în Catedrala românilor din Olmsted Falls, la aniversarea a 86 de ani de existență

Aproximativ 600 de credincioși români, greci, americani, ruși, ucraineni, antiohieni, albanezi au celebrat la finalul săptămânii trecute împlinirea a 86 de ani de existență a Catedralei Ortodoxe Române „Buna Vestire” din Olmsted Falls, Ohio, Statele Unite ale Americii.

Numărul mare de credincioși a fost atras de aducerea la catedrală a Icoanei Maicii Domnului Izvorâtoare de Mir din Hawaii (copie a icoanei Portărița de la Mănăstirea athonită Iviron).

Mitropolitul Nicolae al celor două Americi a fost prezent în comunitate sâmbătă la primirea icoanei și duminică a oficiat Sfânta Liturghie.

Icoana Maicii Domnului Izvorâtoare de Mir din Hawaii. Sursă foto: Mitropolia Ortodoxă Română a celor două Americi

Evenimentul aniversar s-a încheiat cu o agapă și un program artistic al  copiilor de la școala duminicală.

Catedrala Ortodoxă Română „Buna Vestire” din Olmsted Falls are la bază o comunitate formată încă din 1936. Parohia a avut mai multe lăcașuri de rugăciune în orașul Cleveland și în suburbiile sale. Prima biserică a fost amenajată într-un magazin.

La data de 30 iulie 1938 Parohia „Buna Vestire” a cumpărat un templu evreiesc cu suma de $15,000, tot în Cleveland. Comunitatea românească, la sfârșitul anului 1939, număra deja 50 de familii.

Adunarea Generală din 14 septembrie 1969, la care a luat parte Arhiepiscopul Victorin, a hotărât vânzarea proprietății din Celveland pentru suma de $79,400 și cumpărarea bisericii grecești „Sf. Mare Mucenic Dimitrie” din Rocky River cu suma de $170,000. Acolo, Parohia „Buna Vestire” a funcționat timp de 54 de ani, până în 2016, când a fost cumpărată o nouă proprietate de 10 acri cu prețul de $615,000, de la o organizație metodistă.

Catedrala Ortodoxă Română „Buna Vestire” din Olmsted Falls. Sursă foto: Mitropolia Ortodoxă Română a celor două Americi

Proprietatea cuprinde o clădire mare unde românii și-au amenajat loc de slujire, săli de clasă, birou, sală socială, librărie și bucătarie. Comunitatea intenționează ca în această nouă locație să zidească o nouă biserică după arhitectura și tradiția ortodoxă românească.

Sursă foto: Mitropolia Ortodoxă Română a celor două Americi

Comentarii Facebook


Știri recente