Studiu sociologic despre voluntariat prezentat de Asociația Vasiliada

Asociația Vasiliada, a Mitropoliei Olteniei, a organizat astăzi, începând cu ora 11.00, la Centrul social „Mitropolit Firmilian”, o conferință de prezentare rezultatelor celui mai recent studiu sociologic cu privire la voluntariatul social. Evenimentul este parte a proiectului „Voluntariat pentru coeziune socială”, implementat de Asociația Vasiliada în parteneriat cu Asociația Free Youth Center din Bulgaria și finanțat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră 2007 – 2013 România – Bulgaria”, după cum a precizat Gabriela Popescu de la Biroul de presă al Arhiepiscopiei Craiovei.

„Tema acestui studiu propune abordarea unui domeniu de interes care are multiple efecte benefice. Pe lângă impactul la nivelul comunităților, voluntariatul contribuie la facilitarea dezvoltării persoanelor care îl practică, prin oferirea de noi abilități și deprinderi. În cadrul acestui proiect, ne propunem să dezvoltăm o metodologie de lucru cu voluntarii, să găsim modalitățile cele mai potrivite pentru a motiva și a fideliza pe o perioadă cât mai lungă de timp voluntarii în proiecte cu caracter social. Cercetarea a cuprins informații oferite de un grup de 603 tineri români și bulgari, cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani, dar și informații pe care le-am primit din partea a 80 de instituții cu profil educațional și cu profil social din România și Bulgaria, mai precis din județele Dolj și Mehedinți, în România, și Vidin și Montana, din Bulgaria”, a precizat părintele Adrian Stănulică, președintele Asociației Vasiliada.

Potrivit părintelui Stănulică, tinerii voluntari implicați în acest proiect vor urma un program de training și vor avea posibilitatea să meargă în diferite instituții, care au nevoie de implicarea voluntarilor.

„Proiectul vine astfel și în sprijinul instituțiilor care au nevoie de voluntari, pentru că ne propunem să creăm o rețea de aproximativ 60 de voluntari care să poată să își ofere serviciile. Raportul întocmit de către specialiști analizează situația voluntariatului în sfera socială, a problemelor și oportunităților identificate în zona de frontieră și își propune să exploateze oportunitățile, prin utilizarea în comun a resurselor umane și a materialelor din zona țintă, în vederea unei strategii în beneficiul comunității”, a subliniat părintele Adrian Stănulică, președintele Asociației Vasiliada.

Proiectul „Voluntariat pentru coeziune socială” se desfășoară pe parcursul a 12 luni, din noiembrie 2012 până în noiembrie 2013.

Comentarii Facebook


Știri recente