Steagul de luptă al Sf. Ștefan cel Mare, reprodus în atelierele Mănăstirii Copou, a ajuns la Mănăstirea Neamț

O copie a steagului Sfântului Ștefan cel Mare, pe care este reprezentat Sf. M. Mc. Gheorghe, a fost realizată în atelierele mănăstirii ieșene Copou. Maicile au muncit un an pentru a reproduce cu exactitate cel mai cunoscut steag de luptă din istoria noastră. Originalul a fost dăruit de domnitor Mănăstirii Zografu din Sf. Munte Athos, iar acum se află la Muzeul de Istorie al României.

„Sf. M. Mc. Gheorghe este un grabnic ajutător nu numai al ostașilor, ci și al tuturor celor aflați în nevoi și trebuie să avem în vedere că, înainte de aducerea moaștelor Sf. Cuv. Parascheva în Moldova, ocrotitorul Moldovei era Sf. M. Mc. Gheorghe”, a explicat Monahia Dositeea Tofan de la Mănăstirea Copou pentru Doxologia.ro.

Maica a precizat că steagul a fost făcut după ce sfântul însuși i s-a arătat domnitorului în vis și i-a promis sprijinul său în lupte, cerându-i în schimb să înnoiască mănăstirea dedicată lui din Sfântul Munte Athos.

Steagul de luptă al Sf. Ștefan cel Mare reprodus în atelierele Mănăstirii Copou din Iași a ajuns la Mănăstirea Neamț. Originalul se află la Muzeul de Istoriei al României. Foto: Doxologia.ro / Pr. Silviu Cluci

„Aici avem o reprezentare iconografică foarte a rară a Sf. Gheorghe – așezat pe tron, ceea ce, în Moldova medievală, era o foarte mare raritate”, a mai explicat monahia. „Dacă în alte icoane balaurul este străpuns cu sulița, în această icoană nici măcar nu este amenințat cu sabia și nici măcar nu îl privește, este deja înfrânt.”

„În general știm că sfinții sunt reprezentați purtând cununa biruinței, dar în acest caz nu este vorba despre o coroană vegetală, ci despre una împărătească, după cum spune în Canonul Sf. Gheorghe: Împăratul îngerilor te-a ales ca să împărățești cu El pururea. Iar glasul îngerului ne explică: Așa cum stă coroana pe creștetul împăraților, așa stă Duhul Sfânt peste omul lui Dumnezeu”, a subliniat Monahia Dositeea Tofan.

„Aceste icoane erau realizate în ateliere monahale, deoarece necesită multă trudă și rugăciune. Este datoria noastră, ca atelier monahal de broderie, să studiem valorile autentice ale broderiei românești”, a adăugat Monahia Dositeea Tofan.

Copia realizată de maici a ajuns la Mănăstirea Neamț duminică, de sărbătoarea Sf. M. Mc. Gheorghe, care este pictat pe spatele Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului din biserica mănăstirii.

Biserica mare a Mănăstirii Neamț a fost ctitorită de Sf. Ștefan cel Mare, iar icoana făcătoare de minuni din acest sfânt lăcaș reproduce o icoană pictată în secolul al VII-lea chiar la Lida, în patria Sf. Gheorghe. Icoana a fost dăruită domnitorului Alexandru cel Bun, bunicul Sfântului Ștefan cel Mare, de Împăratul Bizanțului Ioan al VIII-lea Paleologul.

Foto credit: Doxologia.ro / Pr. Silviu Cluci

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente