Stavrofora Pelaghia Tudor a trecut la Domnul

Fosta stareță a Mănăstirii Ghighiu din județul Prahova, Stavrofora Pelaghia Tudor a trecut, aseară, 26 martie 2013, la Domnul. Maica stareță avea 93 de ani și era din comuna ilfoveană Afumați. Ea a condus obștea monahală timp de 53 de ani, până în 2008, când a ales să se retragă din stăreție.

Mai multe informații despre Stavrofora Pelaghia Tudor a oferit pentru Radio TRINITAS Părintele arhimandrit Timotei Aioanei, Exarhul cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor: „Stavrofora Pelaghia Tudor a fost stareța Mănăstirii Ghighiu vreme de 53 de ani, începând cu anul 1955 până în anul 2008. Întrucât avea o mătușă dinspre tată la Mănăstirea Samurcășești – Ciorogârla, încă de la vârsta de doi ani venea des la aceasta. A rămas adeseori în mănăstire, iar de la vârsta de 7 ani n-a mai plecat la casa părintească. A urmat din Mănăstirea Ciorogârla școala primară, apoi școala monahală, seminarul la Mănăstirea Horez și un liceu care funcționa special pentru personalul monahal în apropierea Mănăstirii Bistrița din județul Vâlcea. S-a remarcat în administrația Mănăstirii Ciorogârla de unde Patriarhul Justinian a numit-o stareță la Mănăstirea Ghighiu în anul 1955”.

Stravofora Pelaghia Tudor este un model de statornicie și vrednicie. În timpul stăreției sale, cu sprijinul Patriarhului Justinian Mariana, au fost restaurate cele două biserici și chiliile mănăstirii.

„Mănăstirea trecea printr-o situație foarte grea în urma bonbardamentelor din cel de-al doilea Război Mondial. Ambele biserici, atât cea principală cât și cea a cimitirului, se aflau într-o stare foarte precară. Le-a restaurat cu ajutorul Arhiepiscopiei Bucureștilor și cu stăruința personală a Patriarhului Justinian Marina. A refăcut chiliile, clopotnița, trapeza, gospodăria. Mai târziu a amenajat și un muzeu pentru obiectele de valoare ale mănăstirii. În anul 1958 a fost adusă la Mănăstirea Ghighiu icoana Maicii Domnului din Patriarhia Antiohiei, din Siria, numită și Siriaca, icoană care a adus foarte multă mângâiere și nădejde pentru personalul mănăstirii, mai ales după promulgarea decretului 410 din anul 1959”, a mai spus Părintele arhimandrit Timotei Aioanei.

Fosta stareță a mănăstirii prahovene Ghighiu, Stavrofora Pelaghia Tudor va fi înmormântată, mâine, 28 martie 2013, de la ora 11:00, în cimitirul așezământului monahal.

Comentarii Facebook


Știri recente