Statuie dedicată Patriarhului Nicodim, inaugurată în satul natal  

Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a sfințit duminică un monument dedicat Patriarhului Nicodim Munteanu în localitatea Pipirig, locul de naştere al celui de-al doilea întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române.

Monumentul a fost realizat la inițiativa preotului paroh din Pipirig, Sandu Vasile, cu sprijinul credincioșilor și al consiliului local.

„Când vorbim de Patriarhul Nicodim”, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, „vorbim de patriarhul care a păstorit în una din cele mai grele perioade – perioada războiului –, că ce e mai greu?! […] Numai Dumnezeu știe ce se întâmpla în inima lui când afla că în fiecare zi unul sau mai multe sute sau poate chiar mii de oameni mureau pe front (…)”.

„Numai inima unui părinte știe ce trepidații și ce plânset cuprinde inima lui în momentul în care fiul moare undeva mai aproape sau mai departe”.

Mitropolitul Teofan l-a numit pe Patriarhul Nicodim „omul rugăciunii şi al cărții”, dar şi „om al Bisericii şi al Țării”.

„De aceea Îl rugăm pe Dumnezeu să-l odihnească în pace”, a afirmat ierarhul.

În semn de apreciere pentru efortul depus, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a acordat „Crucea Patriarhală” părintelui paroh Sandu Vasile și distincții de vrednicie enoriașilor implicați.

Patriarhul Nicodim Munteanu

Patriahul Nicodim Munteanu s-a născut la 6 decembrie 1865, în Pipirig, județul Neamț, într-o familie de țărani credincioși, primind numele de botez Nicolae.

A studiat la Seminarul „Veniamin Costachi” din Iași, la Academia duhovnicească din Kiev, iar la întoarcerea în ţară a fost numit director al Seminarului Teologic din Galați și apoi vicar la Episcopia Dunării de Jos.

În 1909 primește hirotonia întru Episcop vicar al Mitropoliei Moldovei, cu titlul de Băcăuanul, iar trei ani mai târziu, la 18 februarie 1912, este ales Episcop de Huşi.

După unirea Basarabiei cu România (27 martie 1918), Nicodim Munteanu a fost numit locțiitor de Arhiepiscop al Chişinăului şi Hotinului (1918-1919), respectiv locțiitor de Mitropolit al Basarabiei (1936-1937).

În anul 1934, Colegiul Naţional Bisericesc l-a ales în fruntea Mitropoliei Moldovei pe Nicodim Munteanu.

A păstorit la Iaşi timp de patru ani, reuşind ridicarea Palatului Mitropolitan de la Mănăstirea ­Neamţ, a clădirii Seminarului Teologic, reutilarea tipografiei de la Mănăstirea Neamţ şi tipărirea multor lucrări teologice.

După trecerea la cele veşnice a Patriarhului Miron Cristea, Colegiul Electoral Bisericesc l-a ales pe Nicodim Munteanu ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

Ca patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, a păstorit în timpuri grele, în timpuri de criză economică și război, iar adesea se afla sub presiunea factorilor politici din țară și din străinătate.

Doar înțelepciunea şi tactul Patriarhului Nicodim au ajutat Biserica Ortodoxă Română să depășească acele momente dificile.

Foto credit: Doxologia

Comentarii Facebook


Știri recente