Stă în puterea noastră să convertim lucrurile negative în șanse de pocăință, spune Arhiepiscopul Ciprian

În cuvântul rostit miercuri la Denia Canonului Sf. Andrei Criteanul, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a sfătuit să ne folosim de perioada pandemiei pentru a evolua duhovnicește şi a subliniat că depinde de noi „să convertim lucrurile negative cu care ne confruntăm în șanse de pocăință”.

Prin pocăinţă, încercările actuale ne pot ajuta să revenim alături de Hristos Domnul „de unde am fugit adeseori, ignorându-L cu știință sau fără știință pe Păstorul nostru cel bun”.

Ierarhul a îndemnat să transformăm tema de moarte, care a cuprins societatea, într-o temere față de păcat și consecințele sale.

Ar fi potrivit ca oamenii să transforme frica de moarte ce ne-a cuprins pe toți în frica de a nu păcătui, știind că păcatul produce moartea spirituală, ca despărțire a omului de Dumnezeu, ceea ce echivalează cu osânda veșnică.

Înaltpreasfinţia Sa a adăugat că izolarea impusă de condiţiile medicale trebuie să reprezinte un prilej introspecţie, un moment în care „fiecare dintre noi să privească mai adânc în interiorul sufletului său”.

„Ar fi benefic pentru fiecare dintre noi să ne asumăm această izolare ca pe o împlinire a dorinței manifestate cândva de a ne retrage în intimitatea sufletului nostru, pentru a medita mai mult la condiția noastră de oameni neputincioși și muritori, care au nevoie de sprijin dumnezeiesc, pentru a ne trăi viața pământească în acord cu poruncile Evangheliei Mântuitorului Hristos, dar mai ales pentru a o dobândi pe cea veșnică, în împărăția cerurilor”.

Omilia a fost rostită de Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei cu prilejul Deniei Canonului Sf. Andrei Criteanul, oficiată miercuri în Catedrala Voievodală „Adormirea Maicii Domnului” din incinta Centrului Eparhial de la Buzău.

Foto credit: Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei

Comentarii Facebook


Știri recente