Speranța vie din curtea bisericii

În incinta Parohiei „Pogorârea Sfântului Duh” din Galați funcționează, începând din anul 2009, Centrul multifuncțional de servicii sociale „Speranțe pentru vârsta a III-a”, instituție în care sunt asistați pensionari cu venituri mici. Dintre cei 60 de bătrâni beneficiari, 30 primesc masă caldă și asistență la centru, iar 30, nedeplasabili, sunt vizitați la domiciliu, informează Ziarul Lumina.

Centrul „Speranțe pentru vârsta a III-a” a luat ființă după mai multe inițiative. În anul 2008, printr-un proiect european PHARE, au început amenajarea și dotarea clădirii construite până la roșu de Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din Galați. La 1 decembrie 2009 s-a încheiat proiectul european, iar de a doua zi centrul funcționează cu sprijinul financiar al consiliului local.

Serviciile oferite de centru sunt de consiliere socială, consiliere psihologică, asistență medicală, activități de club, spălătorie, călcătorie, hrană caldă zilnic (la centru) în zilele lucrătoare. Bătrânii nedeplasabili sunt vizitați la domiciliu și beneficiază de îngrijire și pachete cu alimente lunar, iar în limita posibilităților primesc și medicamente, în funcție de nevoi.

De asemenea, centrul desfășoară activități în colaborare cu diferite școli din oraș, la evenimente importante, la hramuri, de Ziua femeii sau de Ziua vârstnicului, pe 1 octombrie. Există și un cabinet medical unde beneficiarii sunt consultați de un asistent medical și ajutați să-și cumpere medicamentele necesare.

În ceea ce privește beneficiarii, având în vedere că este un centru aflat în curtea bisericii, putem vorbi despre unele exigențe: „Majoritatea sunt foarte mulțumiți pentru ceea ce primesc aici, pentru că, având veniturile reduse și unii fiind singuri, consideră că aici este a doua lor familie. Mai sunt și persoane care s-au acomodat greu, de-a lungul vieții, în societate și au dificultăți și în acomodarea în comunitatea noastră. Atunci, ori renunță de bunăvoie, ori nu se acomodează la situațiile și la programul nostru și suntem nevoiți să-i înlocuim. Se întâmplă să nu vină la timp la activități, la masă. Avem anumite exigențe, ținând cont că suntem într-o instituție a Bisericii, în care trebuie să primeze dragostea creștinească, dar avem și anumite reguli de respectat. Nu suntem stricți academic, dar ținem ca activitățile să fie respectate”, ne-a declarat părintele Florin Chiosa, coordonatorul centrului.

Pe lângă activitățile de asistență, oamenii primesc ajutor și în viața duhovnicească, servindu-li-se mâncare de post, fiind spovediți, împărtășiți la bună vreme și povățuiți spre a fi, în continuare, buni creștini. Între cei care calcă pragul centrului s-au legat prietenii ce continuă și dincolo de incintă. Sunt persoane care s-au cunoscut aici, țin legătura, vorbesc, își trimit felicitări, ies la plimbare și își petrec timpul împreună.

„Scopul nostru este de a-i scoate din starea lor de autoizolare”

Un caz aparte îl reprezintă bătrânii asistați la domiciliu, fie neputincioși, fie oameni care își dedică ultimele resurse de energie pentru îngrijirea unor rude aflate în nevoie. „Din păcate, cei de acasă sunt oameni marginalizați de societate. Scopul nostru este de a-i scoate din starea lor de autoizolare. Sunt persoane care au copii cu probleme, și când spun copii mă refer la persoane de 40-50 de ani, cu handicap, părinții fiind sprijinul propriilor fii neputincioși. Iar aceștia ne privesc ca pe o mână întinsă de Dumnezeu. Când le deschidem ușa și intrăm în casele lor, trăim un sentiment extraordinar, ne privesc ca pe niște izbăvitori. La ei nu vine nimeni, când intrăm nici nu știu ce să ne facă: să ne sărute mâna, să ne ia în brațe, să ne mulțumească, plâng, se bucură, o sumedenie de atitudini spontane cu același scop, de a-L preamări pe Dumnezeu că îi ia și pe ei cineva în seamă. Serviciile oferite sunt destul de complexe și oamenii, în general, se declară mulțumiți de faptul că primesc alimente, îi ajutăm la curățenie, îi ajutăm să-și plătească utilitățile, le facem mâncare, pe cei mai în putere îi aducem uneori la evenimentele celor de la centru. În alte condiții n-ar fi ieșit din casă. Am avut, spre exemplu, asistați care n-au fost în viața lor la un teatru. Au 70-80 de ani și i-am dus, pentru prima dată, la teatru”, ne-a mărturisit părintele coordonator, Florin Chiosa.

Centrul desfășoară o colaborare și cu Departamentul de Teologie Ortodoxă al Facultății de Istorie, Filosofie și Teologie din cadrul Universității „Dunărea de Jos”, care solicită ajutorul pentru practica de asistență socială a studenților. Angajații centrului împreună cu studenții îi vizitează pe bătrânii asistați la domiciliu, rezultând o îndoită bucurie: bătrânii se bucură de prezența tinerilor, iar tinerii se bucură de întâlnirea cu bătrânii și de faptul că iau cunoștință, la fața locului, de situații concrete de care au auzit la cursuri.

„Vin aici și mai uit de necazurile de acasă”

„Este un mare ajutor pentru cei cu venituri mici și pentru cei singuri, la o anumită vârstă. Mulțumim lui Dumnezeu, primim consiliere psihologică, o masă caldă, daruri în preajma sărbătorilor. Rezultatele sunt nemaipomenite, am spus de multe ori, chiar dacă nu se va mai putea servi o masă, cel puțin să rămână consilierea. Este nemaipomenit, în momentul când ești singur și n-ai încotro să-ți îndrepți pașii. Aici deja ne-am făcut un grup de prietene, ne întâlnim, socializăm, vorbim, îmi place tare mult”, ne-a declarat Gica Croitoru, fostă laborantă, în vârstă de 71 de ani.

Florica Ifimov are 69 ani, a fost mereu casnică, pentru a-și putea crește cei 4 copii, în prezent este văduvă și găsește, atunci când calcă pragul centrului, o oază de liniște și bucurie: „Sunt mulțumită că mai vin aici și mai uit de necazurile de acasă. Am o fată despărțită care locuiește cu mine, doi nepoți, încă un băiat pe care îl cresc de vreo 16 ani, fără serviciu și pătimaș. Când vin aici, mă bucur că am o ieșire, știu că vine ora și pot ieși din acasă. Altfel nu prea ies, doar la biserică ce mai merg. Sunt foarte mulțumită că mai schimb o vorbă cu doamnele, cu personalul care ne mai dă sfaturi, ne încurajează. Aici sunt persoane cu un suflet cald și apropiate. Mulțumesc lui Dumnezeu pentru toate darurile!”

Comentarii Facebook


Știri recente