Specializări pentru clericii din Episcopia Caransebeșului

Luni, 1 iulie, a debutat în Episcopia Caransebeșului cursul de contabilitate primară și administrație parohială dedicat preoților din protopopiatele eparhiei. Acesta se desfășoară în trei serii de cursanți, pe durata a patru săptămâni, în Sala de festivități „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeșului, informează „Ziarul Lumina”.

Referindu-se la acest curs, părintele consilier patriarhal Dorel Moțoc, secretarul general al Federației Filantropia și managerul proiectului FORTE, prezent la Caransebeș, a precizat: „Proiectul FORTE nu se limitează doar la cele nouă eparhii din cuprinsul cărora se desfășoară. Până acum, prin Centrul pentru Formare Continuă «Dumitru Stăniloae», am reușit să ne adresăm și să punem la dispoziția și altor eparhii foarte multe dintre cursurile noastre. Ne-am bucurat în mod deosebit pentru că aici, în Episcopia Caransebeșului, am găsit sprijin și deschidere pentru ca nu doar cursurile legate de serviciile social-filantropice sau cele legate de competențele sociale și civice să se desfășoare, ci și, iată, un curs care se întinde pe durata mai multor săptămâni și care cuprinde un foarte mare număr de preoți, cursul de contabilitate, unde aceștia își verifică, consolidează și își unifică într-un fel cunoștințele despre lucrul cu instrumentele financiar-contabile la nivelul de contabilitate primară, curs folositor pentru contabilitatea parohială. De asemenea, în cadrul acestui curs vor exista și foarte multe exerciții practice și, bineînțeles, va exista și o latură care se leagă de ceea ce noi numim administrație parohială”.

„Este cunoscut faptul că activitatea unui preot în parohie cuprinde elemente multiple și, având în vedere că formarea lui în școală se bazează în special pe aspecte liturgice și pastorale, am considerat o necesitate ca în această perioadă să îi chemăm pe preoții parohi, care sunt în primii ani de pastorație și administrație parohială, aici, la Centrul eparhial, pentru a beneficia de îndrumare și consiliere prin participarea la cursurile de contabilitate și administrație parohială. Administrația parohială nu este foarte simplă pentru că preotul trebuie să fie transparent în ceea ce privește gestiunea parohiei, respectând totodată legislația în vigoare. Tinerețea și lipsa de experiență a unora dintre slujitorii altarelor din eparhia noastră au reprezentat un imperativ pentru noi și ne-au determinat să organizăm, cu ajutorul Federației Filantropia, aceste cursuri”, a arătat pr. Călin Ianchiș, inspector eparhial.

Cursul de contabil este acreditat de Agenția Națională pentru Calificări, este organizat în cadrul proiectului FORTE, prin Federația Filantropia a Patriarhiei Române și reunește 84 de preoți din eparhiile Caransebeșului, Oradiei și Slatinei și Romanaților. Proiectul FORTE urmărește dezvoltarea capacității organizaționale a structurilor active în domeniul parteneriatului social din cadrul Administrației patriarhale și a nouă eparhii din cuprinsul Bisericii Ortodoxe Române, pentru a deveni parteneri mai puternici pentru incluziunea socială la nivel național.

Comentarii Facebook


Știri recente