Solidaritate și filantropie pentru sinistrații din Vaideeni

Sinistrații din cătunul Atârnați, comuna Vaideeni, județul Vâlcea, au primit cereale, alimente și bunuri pentru uz casnic din trei protopopiate ale Arhiepiscopiei Iașilor. Transportul a avut loc cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, care a dorit ca ajutoarele pentru cei afectați de viitura de la sfârșitul lunii iulie 2014 să ajungă în Arhiepiscopia Râmnicului, informează „Ziarul Lumina”. Localnicii de toate vârstele din comuna Vaideeni au ajutat la descărcarea bunurilor și a alimentelor. Toate acestea au ajuns în zona sinistrată cu sprijinul Parohiei „Sfinții Voievozi” – Săvinești, care a asigurat transportul. Acțiunea filantropică s-a derulat cu sprijinul Arhiepiscopiei Râmnicului, prin implicarea directă a Înaltpreasfințitului Varsanufie.

La aproape o lună de când localnicii din Atârnați – Vaideeni au trecut printr-o grea încercare cauzată de o viitură puternică, viața de zi cu zi încearcă să-și reia firul de dinainte. De cum intri în cătunul peste care viitura a trecut la sfârșitul lunii iulie, se observă câteva barăci albe în care locuiesc cei cărora apa le-a luat totul. Pe doar două paturi, oamenii încearcă să-și ducă viața de zi cu zi, așteptând un ajutor. Sunt mulțumiți că au un acoperiș deasupra capului, însă își aduc aminte cu lacrimi în ochi de ziua în care și-au văzut munca de o viață risipită pe albia râului Luncavăț. Anișoara Lătraru ne-a mărturisit că apele i-au luat grădina de zarzavat și bunurile din casă, iar în urmă a rămas doar mâlul și două încăperi în care locuiesc toți cei opt membri ai familiei. „Casa fiului meu a fost luată de ape, iar în urmă a rămas doar o sobă. Tot prăpădul a durat o oră, iar acum nu avem banii necesari pentru a face ceea ce a fost înainte. În prezent, locuim într-o cameră opt persoane și ne descurcăm foarte greu. Când am văzut că vine prăpădul, am făcut a treia pareză”, a spus Anișoara Lătraru. Un alt localnic și-a adus aminte de ziua în care viitura a intrat în gospodărie și a inundat locuința. „După ce apele s-au retras, nu am mai avut liniște noaptea de frică. În urmă a rămas un dezastru. Ar fi fost foarte greu dacă nu am fi primit ajutoare mai ales din partea Bisericii. Multe zile nu ne-am putut descurca astfel încât să mai putem câștiga o pâine. Mulțumim din suflet celor din Moldova care s-au gândit la noi și ne-au ajutat”, a mărturisit Dan Gheorghe.

Viitura a împăcat suflete

Inundațiile de la sfârșitul lunii trecute au afectat multe familii care se confruntă cu sărăcia și care se descurcă de pe o zi pe alta. Viitura a reușit însă să împace și inimi, astfel încât oamenii trăiesc în armonie. „Dumnezeu să mă ierte că sunt păcătos, dar vă mărturisesc faptul că eu nu vorbean cu sora mea de mulți ani de zile. De asemenea, soția mea era certată cu unul din cumnați. Acum, după ce a venit potopul acesta, ne-am împăcat cu toții. Ne rugăm lui Dumnezeu să ne ajute de acum înainte și suntem bucuroși pentru că trăim. Mulți dintre cei care erau în dușmănii din satul acesta s-au împăcat, iar acum trăiesc precum frații. Recunosc faptul că avem dușmănie, dar după ce am văzut ce e răul, nu voi face decât să-i ajut pe cei care au nevoie”, s-a exprimat Dan Gheorghe. O parte dintre sinistrații din Atârnați au venit la biserica din Parohia Vaideeni 1, Protopopiatul Hurezu, pentru a primi lucruri sau alimente ce au fost depozitate în casa socială. „Dumnezeu să le dea sănătate celor care s-au gândit la noi și celor care au venit din Moldova pentru a vedea care este situația aici. Am primit haine și mâncare, mai ales că nu mai aveam deloc”, a declarat Vasile Mercin.

„Daruri binevenite” pentru sărmanii din Atârnați

În după-amiaza zilei de 19 august 2014, un tir și două microbuze puse la dispoziție de Parohia „Sfinții Voievozi” 2 – Săvinești, Protopopiatul Roznov, județul Neamț, au adus alimente, lenjerie, cereale și alte bunuri sinistraților din Atârnați. Acestea au fost colectate de la parohiile protopopiatelor Piatra Neamț, Târgu Neamț și Roznov, precum și de la Parohia „Sfinții Voievozi” – 2. „Dorim să mulțumim protopopiatelor Piatra Neamț, Târgu Neamț și Roznov, precum și Înaltpreasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Mulțumim în numele comunității noastre pentru tot ceea ce s-a oferit. Primăria comunei Vaideeni, împreună cu Prefectura și Consiliul Județean Vâlcea și cu reprezentanții autorităților centrale au fost aproape de cetățenii în cauză, oferind ajutoare începând de la alimente, haine, materiale de construcții și toate cele ce au fost necesare pe moment. De asemenea, s-au luat măsuri de dotare constând în module de locuit, într-o zonă situată în amonte. Considerăm că în momentul de față situația este sub control. Aceste daruri înseamnă mult pentru cetățenii acestei comune, în special pentru cei din Atârnați, ei fiind o pătură cam neajutorată, în sensul că nu au unde lucra și au copii foarte mulți. Aceste ajutoare din Săvinești, Piatra Neamț, Târgu Neamț și Roznov sunt binevenite”, a menționat epitropul Nicolae Mădularu de la Parohia Vaideeni 1.

Suferința, „prilej de manifestare a iubirii creștine”

Printre mormanele din Atârnați a ajuns o delegație de la Parohia „Sfinții Voievozi” – Săvinești, Protopopiatul Roznov, judetul Neamț, condusă de părintele Petru Munteanu, însoțită de părintele Dorin Iancu, inspector al Departamentului Media al Eparhiei Râmnicului. „Această activitate filantropică este de fapt o mărturisire a vieții Bisericii noastre. Orice suferință a fraților noștri, a credincioșilor, a creștinilor și a celor încercați devine un prilej de manifestare a milei și iubirii creștine pe care noi am primit-o și pe care o dezvoltăm prin susținerea atât prin rugăciuni, cât și prin ajutoare materiale pe care dorim să le oferim celor încercați”, a spus pr. Petru Munteanu. Voluntarii de la Parohia Săvinești 2 au fost cei care au asigurat transportul alimentelor și care au coordonat activitatea de încărcare și descărcare. „Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teofan, am început această acțiune în urmă cu o săptămână, văzând și auzind prin mass-media ce se întâmplă în această zonă a țării. S-au adus ajutoare constând în produse agricole, produse alimentare și haine în valoare de peste 100.000 de lei. Sperăm că, prin ceea ce s-a oferit, am adus o rază de speranță acestor oameni care au fost bătuți de soartă prin cele ce s-au întâmplat în perioada calamităților. Sufletul acestei acțiuni la nivelul Parohiei Săvinești 2 a fost părintele Petru Munteanu, care a îndemnat oamenii să doneze și care a intermediat transportul ajutoarelor din cele trei protopopiate. Mulțumesc celor care s-au implicat și care ne-au ajutat în această acțiune. Am plecat aseară (n.r. luni, 18 august) la ora 20:00 cu tirul, iar ceilalți voluntari au plecat marți dimineață la ora 2:00. În momentul în care vrei să faci un lucru bun, Dumnezeu te ajută. Nu suntem obosiți, ci suntem în stare să mergem mai departe. Când încerci să faci un bine nu există oboseală și nici nu o simți”, a remarcat epitropul Constantin Chele de la Parohia „Sfinții Voievozi” – Săvinești.

„Sperăm să reașezăm liniștea în sufletul oamenilor”

Alături de primarul comunei Vaideeni, Baluță Achim Daniel, am ajuns pe albia râului Luncavăț, care ne-a prezentat situația la 20 de zile de când viitura s-a abătut peste localnicii din Atârnați. „În data de 29 iulie a venit această nenorocire peste noi. Apele au depășit orice cotă istoric prognozată că s-ar putea întâmpla. Din nefericire, avem 17 case distruse total, 21 avariate și 58 inundate, 116 gospodării distruse definitiv și aproximativ 200 avariate. În momentul de față, suntem în reconstrucție. Cu sprijinul autorităților și al Guvernului României, am reușit să reabilităm albia râului. Este destul de solidă, însă va trebui implementat un proiect pentru zidul de sprijin și gabioane. Vreau să mulțumesc pentru efortul deosebit și pentru ajutoarele trimise, atât celor care au ajuns aici, cât și tuturor celor care s-au gândit la noi în momentele grele prin care am trecut. Imaginați-vă un om care a trudit o viață și a rămas fără nimic în doar câteva minute. Aceste ajutoare ne sunt de mare sprijin și sperăm ca în cel mai scurt timp posibil să reașezăm liniștea în sufletul oamenilor care au fost afectați de această tragedie, pentru că, în momentul de față, toată comunitatea este speriată de ceea ce s-a întâmplat. Sperăm să primim ajutor de la Guvern pentru refacerea caselor celor care efectiv nu le mai au sau care nu mai pot să locuiască în ce le-a mai rămas”, s-a exprimat primarul Băluță Achim Daniel.

Recunoștință din partea Înaltpreasfințitului Varsanufie

La finalul acțiunii de ajutorare a sinistraților, părintele inspector Dorin Iancu de la Arhiepiscopia Râmnicului a transmis un gând de mulțumire din partea Înaltpreasfințitului Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului. „Mă gândesc că niciodată un fapt real văzut de la distanță nu poate fi înțeles cu adevărat. Astfel, doar prezența la fața locului, mai ales în cazul unor calamități de genul acesta, poate să ne facă să înțelegem ce a fost cu adevărat. S-au primit ajutoare din mai multe părți ale țării, dar de data aceasta sinistrații au fost ajutați de credincioșii păstoriți de IPS Teofan. Biserica, indiferent de distanța și de osteneala drumului, este unită atunci când o zonă a țării cade sub o calamitate, oricare ar fi natura acesteia. După cum ați văzut, oamenii au pierdut chiar și tot ce au agonisit în toți anii vieții lor. Nu au rămas nici casele în picioare, nu mai zic de gospodărie, animale și celelalte lucruri. Toate ajutoarele au fost binevenite. Dumnezeu să răsplătească osteneala credincioșilor de la care s-au strâns aceste daruri, a preoților care au coordonat aceste deplasări și a ierarhilor care s-au implicat. În numele Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, le mulțumim tuturor celor care s-au ostenit cu această colectă și cu acest transport de ajutoare pentru sinistrații din Vaideeni. Ne rugăm ca Bunul Dumnezeu să le răsplătească jertfa, osteneala și mai ales dragostea de a nu fi uitat de frații lor din Țara Românească”, a transmis pr. Dorin Iancu. Inundațiile abătute asupra localnicilor din Atârnați au ruinat case și au întristat multe suflete și așa amărâte din cauza lipsurilor materiale, însă dragostea manifestată pentru cei sărmani a adus un strop de bucurie și de nădejde.

Comentarii Facebook


Știri recente