Solidaritate cu victimele prigoanei și violenței din Orientul Mijlociu

Donațiile în bani ale credincioșilor din întreaga țară pentru ajutorarea creștinilor din Siria și alte zone din Orientul Mijlociu, aflați în suferință, au fost de curând centralizate, ajungându-se la suma de 1.642.846,56 lei, informează Ziarul Lumina. Colecta a fost hotărâtă de către Sfântul Sinod al Bisericii noastre în ședința de lucru din 13 februarie 2014, în semn de compasiune și solidaritate.

În toate bisericile și mănăstirile din Patriarhia Română, în primele trei duminici după sărbătoarea Sfintelor Paști, respectiv în zilele de 27 aprilie, 4 mai și 11 mai 2014, la îndemnul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ierarhi, preoți, monahi și credincioși au contribuit la colecta pentru ajutorarea creștinilor din Siria și alte zone din Orientul Mijlociu, mulți dintre ei victime ale prigoanei și violenței.

Potrivit datelor oferite de către Sectorul economic-financiar al Patriarhiei Române, în urma centralizării donațiilor în bani de la nivelul fiecărei eparhii, a fost adunată suma de 1.642.846,56 lei, care va fi transmisă în Siria în perioada imediat următoare.

Acest demers al Patriarhiei Române față de creștinii din Siria și alte zone din Orientul Mijlociu se alătură sprijinului pe care credincioșii, domnitorii, bisericile și mănăstirile din Țările Române l-au dăruit de atâtea secole fraților de credință din Răsăritul ortodox. De asemenea, această solidaritate a creștinilor ortodocși români se datorează și faptului că rădăcinile creștine cele mai vechi se află în părțile Palestinei și ale Siriei. „Locul în care prima dată ucenicii lui Iisus au fost numiți creștini a fost Antiohia Siriei, și aceasta ne face să fim și mai solidari, împreună suferind cu acești creștini prigoniți. În Siria au trăit o mulțime de sfinți care sunt pomeniți în cărțile noastre de cult și în Filocalie. Deci, rădăcinile creștine cele mai vechi se află în părțile Palestinei și ale Siriei. În Siria mai sunt câteva sate în care se vorbește limba aramaică, limba pe care a vorbit-o Mântuitorul Iisus Hristos. Avem, așadar, o afecțiune deosebită față de acești creștini care de-a lungul veacurilor, în pofida năvălirilor popoarelor migratoare, și-au păstrat credința. Acum sunt nevoiți să părăsească țara și casele lor pentru că există o neînțelegere din punct de vedere politic. Să ne rugăm lui Dumnezeu să aducă pace și înțelegere între oameni și să mângâie pe cei care sunt întristați și îndoliați”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel duminică, 27 aprilie 2014, la finalul Sfintei Liturghii.

Comentarii Facebook


Știri recente