Soldații căzuți în Primul Război Mondial au fost comemorați de francezi și români la Mănăstirea din Vilar

La Mănăstirea românească „Acoperământul Maicii Domnului” din satul francez Vilar (Villelongue-dels-Monts), cu ocazia împlinirii a 105 ani de la semnarea armistițiul de la Compiègne, a avut loc sâmbătă un eveniment comemorativ.

Manifestarea a fost organizată de Asociația vechilor combatanți din Pirineii Orientali „Souvenir Français” împreună cu mănăstirea din Vilar. În cadrul evenimentului, Preasfințitul Părinte Marc Nemțeanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale a oficiat o slujbă de pomenire.

Omagierea l-a avut în centru pe Căptianul Paul Berge, originar din această zonă a Franței, potrivit Asociației 15 Infanterie.

Paul Berge a participat activ alături de Misiunea Militară Franceză în România la reorganizarea Armatei Române în primăvara anului 1917. A căzut eroic în acțiune, pe câmpul de luptă de la Coșna pe când se afla în fruntea Regimentului 16 Infanterie, ultimile sale cuvinte fiind: „Înainte băieți! Nu vom muri niciodată!”.

Tricolorul român a fost prezent prin două drapele de luptă aduse la eveniment: cel al Regimentului 15 Infanterie Războieni și cel al Regimentului 16 Infanterie Fălticeni.

Totodată, la Mănăstirea românrească din Villelongue-dels-Monts, a fost dezvelită o placă comemorativă care face referire la omagiul adus ofițerului Paul Berge și la valorile tradițiilor Militare Franco-Române.

Alături de PS Marc Nemțeanul, la manifestări au participat Monseniorul Thierry Scherrer, episcop catolic de Perpignan-Elne, dl Gilles Glin, general în armata franceză și președintele Associației vechilor combatanți din Pirineii Orientali, relatează pentru Basilica.ro Arhim. Simeon Mureșan, starețul Mănăstirii din Vilar.

A fost prezentă și o delegație română din care au făcut parte dl Ion Luncanu, președintele Asociației 15 Infanterie, preotul militar Cătălin Simion ș.a.

Foto credit: Arhim. Simeon Mureșan

Comentarii Facebook


Știri recente