Slujiri chiriarhale în Caransebeș

Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, a participat în prima săptămână a Postului Mare la slujbele oficiate în Catedrala episcopală cu hramurile ‘Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul’ și ‘Învierea Domnului’ din Caransebeș, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Banat.

Astfel, PS Episcop Lucian a săvârșit slujba Pavecerniței Mari și a Canonului Sfântului Andrei Criteanul sau a Canonului cel Mare, precum și privegherea de seară, cuprinzând slujba Miezonopticii, urmată de cea a Utreniei în primele patru zile ale săptămânii. Vineri după-amiază, chiriarhul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Liturghia Darurilor mai înainte Sfințite a Sfântului Grigorie Dialogul, iar sâmbătă, Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic ‘Katharsis’, precum și de către slujitorii Catedralei episcopale.

La serviciile divine au participat elevi ai Seminarului Teologic ‘Ioan Popasu’ din Caransebeș, studenți ai Facultății de Științe Economice și Administrative din cadrul Universității ‘Eftimie Murgu’ din Reșița, secția de Teologie Ortodoxă Didactică din Caransebeș, precum și numeroși credincioși și credincioase.

Sfântul Andrei Criteanul sau Ierusalimiteanul a trăit în a doua jumătate a secolului al VII-lea și în prima jumătate a secolului al VIII-lea. Potrivit tradiției bisericești, Canonul Sfântului Andrei Criteanul este inclus în slujba Pavecerniței Mari și se oficiază în prima săptămână a Postului Mare, de luni până joi. Canonul cel Mare, cum mai este numit în tradiția bisericească, are patru cântări și se pare că era utilizat de către creștini încă din viața sfântului. În săptămâna a cincea a Postului Mare se va relua citirea Canonului Sfântului Andrei Criteanul miercuri seara, de data aceasta fiind inclus în slujba Utreniei de joi dimineață.

Întâia săptămână din Postul Mare s-a încheiat tot prin slujire arhierească, astfel că PS Lucian a săvârșit în Duminica Ortodoxiei Sfânta și dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare la Catedrala episcopală din Caransebeș.

Comentarii Facebook


Știri recente