Slujiri arhierești în parohii clujene

Biserica din localitatea clujeană Borșa, ocrotită de „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, a fost resfințită în Duminica a 10-a după Rusalii (a Vindecării lunaticului), informează Ziarul Lumina. Credincioșii din parohia clujeană Băișoara au sărbătorit hramului Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” și Zilele comunei.

Slujba de la biserica din Borșa a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

La eveniment au participat personalități din partea instituțiilor administrative locale și centrale, precum și clerici din parohiile aflate în vecinătate. Slujba de sfințire a fost urmată de Sfânta Liturghie, săvârșită de ierarh, înconjurat de un sobor de peste 20 preoți si diaconi, pe o scenă special amenajată în curtea bisericii.

IPS Părinte Mitropolit Andrei le-a spus sutelor de credincioși prezenți că fără credință este cu neputință să se facă plăcuți lui Dumnezeu: „Întrebarea este dacă este slabă credința noastră, pentru că pe ucenicii Domnului îi vedem apropiindu-se de El și rugându-L: „Doamne, sporește-ne credința”! Atunci, cum crește credința noastră? Pe de o parte, este darul lui Dumnezeu – ea pogoară de sus. Sâmburele credinței l-am primit când am fost botezați, dar, la darul lui Dumnezeu venit de sus trebuie pus umărul! Efortul nostru, zbuciumul nostru de a căuta întărește credința”.

Ierarhul a adăugat că pentru a spori în credință, pe lângă participarea la sfintele slujbe, creștinii trebuie să citească zilnic din Sfânta Scriptură: „Pe lângă faptul că venim la biserică să ne împărtășim cu Sfintele Taine, în predică ne împărtășim și cu cuvântul Domnului Iisus Hristos. Cuvântul Lui, care întărește credința noastră, îl găsim și în Scripturi. De aceea, bunul creștin ar trebui în fiecare zi să citească măcar un capitol din Noul Testament! Va zice că nu are timp… Eu cred că este o scuză ușoară, pentru că pierdem foarte mult timp urmărind emisiunile de la televizor”.

Lucrări de reabilitare

Biserica Parohiei Borșa a fost construită între anii 1898-1900 și este ocrotită de „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. În ultimii 6 ani a fost reabilitată și restaurată, după cum am aflat de la parohul Ștefan Moldovan, care slujește de 37 de ani în acest locaș de cult. Biserica a fost acoperită cu tablă, s-a făcut încălzirea centrală, s-a montat un nou clopot și s-a făcut retencuire în interior și în exterior. De asemenea, biserica a fost înzestrată cu o pictura în tehnica frescă, a fost schimbat iconostasul și tot mobilierul. Aceste lucrări, împreună cu altele realizate în preajma bisericii, printre care se află și ridicarea unui monument al eroilor în cimitirul satului, s-au ridicat la 7,5 miliarde de lei vechi, a spus pr. Ștefan Moldovan, care a adăugat că înainte ca această biserică să fie construită, locuitorii din Borșa s-au închinat într-o alta, din lemn, salvată de urgia generalului Bukow și adusă în anul 1787 din localitatea Stoboru, comitatul Cojocna. Biserica de lemn se află în prezent în localitatea Adalin, comuna Dragu, județul Sălaj.

Lucrările de restaurare ale bisericii au fost săvârșite cu ajutorul localnicilor și a unor sponsori cărora, la finalul Sfintei Liturghii, IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei le-a înmânat diplome de „Aleasă cinstire”. De asemenea, părintelui Ștefan Moldovan, pentru realizările parohiei pe plan pastoral-misionar și administrativ-gospodăresc, IPS Mitropolit Andrei i-a conferit distincția „Crucea Transilvană” pentru clerici.

Sărbătoare la Băișoara

Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi, cu ocazia hramului Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din parohia clujeană Băișoara și a Zilelor comunei. Ierarhul a subliniat, în cuvântul de învățătură, importanța participării la slujbe, arătând că „lumea în care trăim ar fi mai bună, mai plină de lumină, de siguranță, de pace și de bucurie dacă oamenii ar merge mai des la biserică, la fel cum făceau părinții, moșii și strămoșii noștri. Neglijăm venirea la biserică, participarea la sfintele slujbe și mai ales la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Soluția nu poate fi alta decât silința noastră personală, a familiilor noastre, a comunității în care trăim, să sporim legătura noastră cu Sfânta Biserică, și să primim în ființa noastră harul Sfântului Duh, pentru a avea o credință vie și mărturisitoare prin faptele iubirii”. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul parohiei, format în mare parte din tineri.

La Monumentul Eroilor, PS Episcop Vasile Someșanul a săvârșit o slujbă de Parastas pentru eroii căzuți în cele două războaie, moment urmat de mesajele transmise de oficialități, parada militară, depuneri de coroane, ceremonii și un program artistic cu formația „Băișana” și tinere talente din comună. De asemenea, a avut loc premierea cuplurilor care au împlinit 50 de ani de căsnicie și a celei mai vârstnice persoane din Băișoara. Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj le-a oferit spectatorilor un program folcloric, susținut Orchestra Profesionistă „Cununa Transilvană”.

Comentarii Facebook


Știri recente