Slujiri arhierești în Mitropolia Banatului

În Duminica a V-a din Postul Sfintelor Paști, Înalt Preasfințitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, a oficiat Sfânta Liturghie arhierească în Biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” (Catedrala veche), a Parohiei Arad – Centru. Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, a efectuat o vizită pastorală în Parohia Scăiuș din Protopopiatul Reșița. Preasfințitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a fost prezent în biserica cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” a Parohiei Timișoara – Iosefin, potrivit Ziarul Lumina, Ediția de Banat.

Înalt Preasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscop al Aradului, a oficiat în duminica a V-a din Postul Sfintelor Paști Sfânta Liturghie arhierească în biserica cu hramul „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” (Catedrala veche), a Parohiei Arad – Centru, înconjurat de soborul preoților și diaconilor slujitori, în prezența unui mare număr de enoriași. Pentru a da în continuare cinstire cuvenită lăcașului care, vreme de peste un veac și jumătate, a servit drept catedră ierarhilor Aradului și ca expresie a dragostei părintești față de preoții și credincioșii acesteia, IPS Arhiepiscop Timotei efectuează adeseori vizite canonice și slujiri liturgice la Catedrala veche, și după târnosirea Catedralei „Sfânta Treime”, noua Catedrală arhiepiscopală din municipiul Arad. În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, sub titlul „Jertfă înălțătoare”, în temeiul pericopelor duminicii (Evrei 9 și Marcu 10), Înalt Preasfinția Sa a arătat cum, pentru a dobândi Împărăția cerurilor, este necesară jertfa.

„Prin vestirea Pătimirii Sale, Mântuitorul arată aceasta, îndreptând astfel gândul ucenicilor nedesprins de cele pământești. Domnul Însuși S-a înălțat pentru noi prin jertfa Sa. Viața Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, desprinsă de lume și închinată întru totul lui Dumnezeu, este și ea o ilustrare a încununării jertfei; orice urcuș nu este numai un efort personal, ci și o înălțare prin harul lui Dumnezeu, de unde și datoria strădaniei noastre pentru înălțare spirituală, cu ajutorul harului divin”, a spus Înalt Preasfinția Sa.

În cadrul Sfintei Liturghii, Arhiepiscopul Aradului a hirotesit întru iconom stavrofor pe preacucernicul preot Teodor Pavel, fost profesor de muzică bisericească și duhovnic la Seminarul Teologic Ortodox din Arad, ca apreciere și meritată răsplată pentru întreaga activitate educațională desfășurată. La încheierea slujbei, pr. Traian Micoroi, consilier administrativ bisericesc la Centrul eparhial și parohul Bisericii Arad – Centru, a mulțumit chiriarhului, în numele preoților și credincioșilor parohiei, pentru bucuria duhovnicească prilejuită și pentru permanenta grijă părintească pe care Înalt Preasfinția Sa o poartă acestei străvechi parohii arădene.

Vizită pastorală în Parohia Scăiuș

Tot duminică, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, a efectuat o vizită pastorală în Parohia Scăiuș din Protopopiatul Reșița. Cu acest prilej, chiriarhul a sfințit icoanele nou-zugrăvite de pe iconostas, după care a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi în biserica parohială cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. La slujbă au participat autorități locale, precum și un număr însemnat de credincioși. Preasfinția Sa, în cuvântul de învățătură, a subliniat: „Chiar dacă am mai slujit în această parohie atât Sfânta Liturghie, cât și slujba Vecerniei, se cuvenea ca înainte de sărbătoarea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos să revenim în această mică parohie, dar harnică și rugătoare și să sfințim icoanele care împodobesc catapeteasma bisericii și împreună în biserică cu pace Domnului să ne rugăm, binecuvântând Împărăția Tatălui și a Fiului și Sfântului Duh, slujind Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare și împărtășindu-ne cu Trupul și Sângele Domnului și din cuvântul Mântuitorului, care are putere multă. De asemenea, ne bucurăm foarte mult că în duminica a III-a din Postul Mare am poposit tot în comuna Fârliug, la Parohia Dezești și am sfințit troița așezată la șoseaua principală ce leagă Lugojul de Soceni, respectiv Reșița și Caransebeș, aici la drumul spre Parohia Scăiuș, nu cea mai mică din parohiile Episcopiei Caransebeșului, ci o parohie într-adevăr harnică, dinamică și activă, o parohie cu un preot devotat Bisericii și cu oameni credincioși și atașați Bisericii strămoșești”. În localitate a existat o bisericuță de lemn cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, ridicată în anul 1726. Biserica actuală, cu același hram, a fost ridicată în 1936, păstrându-se de la vechea biserică un clopot. În anul 1892, biserica a fost pictată de Constantin Savin. Parohia Scăiuș este misionară, numără 70 de familii cu 203 credincioși și este păstorită din anul 2008 de părintele Cristian Guran.

Slujire arhierească în Parohia Timișoara – Iosefin

Preasfințitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a fost prezent duminică în mijlocul credincioșilor din biserica cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” a Parohiei Timișoara – Iosefin. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu pr. Ionel Popescu, parohul bisericii, și în prezența a numeroși credincioși. Cuvântul de învățătură a fost rostit de Preasfințitul Paisie, care a tâlcuit învățăturile Evangheliei de la Marcu 10, 32-45 și a evidențiat exemplul de urmat oferit de viața Cuvioasei Maria Egipteanca, tuturor credincioșilor, prin propria viețuire, prin pocăință, prin post, rugăciune și fapte bune. La finalul slujbei, ierarhul a transmis din partea Înalt Preasfințitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, binecuvântarea și purtarea Sa de grijă pentru toți credincioșii și slujitorii parohiei timișene. Răspunsurile liturgice au fost date de corul Parohiei Timișoara – Iosefin, condus de prof. Nicolae Șincari.

Comentarii Facebook


Știri recente