Slujiri arhierești în Episcopia Caransebeșului

În Duminica a XX-a după Rusalii, precum și în ajunul acesteia, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor cărășeni, după cum ne-a precizat Diac. Nicolae Codrea și Darius Herea.

Sâmbătă, 5 octombrie, la orele după-amiezii, ierarhul bănățean, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a sfințit o troiță ridicată la limita județelor Caraș-Severin și Timiș situată pe raza parohiei Măureni. Troița este amplasată pe drumul care leagă municipiul Reșița de Timișoara.

La slujbă au participat autorități locale, precum și un număr însemnat de credincioși din localitate și împrejurimi. Crucea a fost ridicată prin contribuția Societății Femeilor Ortodoxe din Reșița. La final, cei care au contribuit la înălțarea troiței au primit din partea ierarhului acte de cinstire, iar toți cei prezenți iconițe.

În Duminica a XX-a după Rusalii, credincioșii din Parohia Ticvaniu Mic, Protopopiatul Reșița, l-au avut în mijlocul lor, pe Întâistătătorul Eparhiei Caransebeșului, Preasfințitul Lucian. Cu acest prilej, ierarhul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a târnosit biserica cu hramul „Învierea Domnului”, iar mai apoi a săvârșit Sfânta Liturghie.

În cadrul slujbei, părintele paroh Constantin Milin, a fost hirotesit sachelar, iar ctitorii și binefăcătorii locașului de cult au primit din partea chiriarhului acte de cinstire. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

„Această biserică s-a ridicat între anii 1774-1776, în cea de-a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Prima sfințire a avut loc în anul 1779 și a fost făcută de către episcopul Caransebeșului și Vârșețului din vremea aceea, episcopul de vrednică pomenire, Vichentie Popovici. În anul 2001, s-au binecuvântat lucrările efectuate la această sfântă biserică, de către Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, în la vremea respectivă episcop al Caransebeșului și iată, la 240 de ani de la prima târnosire, se resfințește această biserică veche, care astăzi a devenit cea mai nouă din punct de vedere spiritual din Episcopia Caransebeșului. Este o zi de mare sărbătoare pentru comuna Ticvaniu Mare, pentru Parohia Ticvaniu Mic, pentru această zonă binecuvântată de Dumnezeu, pentru preotul și credincioșii acestei parohii, pentru toți ctitorii și binefăcătorii acestei bisericii, dar și pentru toți fii și fiicele acestui sat care astăzi s-au reunit la sărbătoarea comunității, la resfințirea bisericii parohiale” a precizat Preasfințitul Lucian în cuvântul adresat credincioșilor.

La final, potrivit tradiției Bisericii noastre, toți credincioșii prezenți au intrat și s-au închinat în Sfântul Altar, sărutând Sfânta Masă, Evanghelia și Sfânta Cruce.

Comentarii Facebook


Știri recente