Slujire și dăruire de cinci ani în Episcopia Tulcii

Data de 25 martie are o conotație specială în orașul dobrogean de pe malurile Dunării, la Tulcea, anul acesta împlinindu-se cinci ani de la întronizarea Preasfințitului Părinte Visarion ca întâiul episcop al nou înființatei episcopii din această parte de țară, slujbă săvârșită în anul 2008 de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Anul acesta ierarhi, preoți și credincioși au participat la praznicul Bunei Vestiri la Sfânta Liturghie în paraclisul episcopal din Tulcea. Credincioșii tulceni s-au putut închina la icoana Mântuitorului „care se curăță singură” adusă de la Mănăstirea Celic Dere și la moaștele Sfinților Rafail, Irina și Nicolae primite în dar de la Mitropolitul Iacovos de Mitiline, după cum ne-a precizat Alexandru Chituță.

Manifestările prilejuite de hramul paraclisului episcopal și de împlinirea a cinci ani de la instalarea primului episcop al Episcopiei Tulcii au debutat sâmbătă seara când a fost organizată procesiunea cu icoana Mântuitorului „care se curăță singură” adusă de la Mănăstirea Celic Dere. Tot cu acest prilej Preasfințitul Părinte Visarion a adus spre închinare racla cu părticele din moaștele Sfinților Rafail, Irina și Nicolae primite anul trecut în dar de la Mitropolitul Iacovos din insula Lesvos Grecia. În biserica Buna Vestire, Preasfinția Sa a săvârșit în sobor de preoți și diaconi slujba Vecerniei și a Litiei.

A doua zi, în 25 martie, Înaltpreasfințitul Părinte Casian și Preasfințitul Părinte Visarion au săvârșit Sfânta Liturghie arhierească, slujbă la care au participat preoți din eparhie cât și mulțime de credincioși. Între invitații ce au luat parte la hram, s-au aflat și reprezentanți ai autorităților locale și membrii ai comunității elene din Tulcea, care în această zi își serbeză ziua națională a Greciei.

În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor Înaltpresfințitul Părinte Casian a spus: „La Praznicul Bunei Vestiri din anul Domnului 2013, ne am întrunit în Duhul dragostei frățești, ierarhii de la Dunărea de Jos și de la Tulcea pentru săvârșirea Sfintei Liturghii în biserica paraclis episcopal cu hramul măreței sărbători de azi.

Orice lucrare liturgică este izvor nesecat de întărire în credință și dar vindecător de neputințe și de lipsuri sufletești și omenești dar și de promovare a dragostei și a comuniunii fără de care viața nu și-ar manifesta bucuria și pacea. Cu atât mai mult sărbătoarea Bunei Vestiri este imbold lăuntric și putere cerească a minunilor Maicii Domnului în lucarea ei izbăvitoare de suferințe omenești întocmai ca cele mai apropiate persoane pe pământ – mama. Cu dragostea de mamă ea, prin rugăciunile neîncetate către Fiul ei și Dumnezeul nostru dă putere iubitoare către toți fii Bisericii și ai neamului. Ei pot astfel să-și aducă bunăvoința și disponibilitatea spre binele frățesc și duhovnicesc. Astfel lumea sărăcită spiritual și material poate întrezări și lumina bucuriei de a face parte din familia Bisericii în care Maica Domnului ne cheamă la veștile bune pentru redresarea noastră spirituală și umană.

Cu acest imbold și cu această bucurie îmbrățișăm frățește pe Preasfințitul Părinte Visarion al Tulcii în ziua cinstirii întronizării Sale ca păstor în cea mai semnificativă parte misionar-pastorală a Bisericii noastre, pe glia martirilor primelor secole care ne amintesc de zorile libertății creștine în timpul Sfântului Împărat Constantin cel Mare, cinstit împreună cu sfânta sa mama Elena, în chip special în Biserica noastră la 1700 de ani de la proclamarea edictului de libertate a creștinilor la Milan. Să-l ajute Mântuitorul, Arhiereul cel veșnic pe Preasfințitul Părinte Visarion al Tulcii în harnica, dinamica și rodnica sa lucrare liturgică, pastorală și misionară, cu sănătate și bucurii duhovicești în mijlocul slujitorilor și bunilor creștini tulceni”.

Preasfințitul Părinte Visarion în cuvântul său a spus: „La împlinirea a cinci ani de la întronizarea ca Episcop al Tulcii aducem smerit omagiu lui Dumnezeu pentru binefacerile care ni le-a revărsat din belșug, atât asupra noastră ca arhipăstor cât și asupra clerului și păstoriților din Episcopia Tulcii, rugându-L ca și de acum înainte să ne insufle același duh de slujire și de dăruire către Dumnezeu și către semeni lucrând cu spor în ogorul Domnului în această parte binecuvântată a țării, loc încărcat de istorie și spiritualitate.

Deplin conștient de responsabilitatea pe care o avem ca arhipăstor și urmând frumoaselor îndemnuri pe care în urmă cu cinci ani Întâistătătorul Patriarhiei Române, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel ni l-ea pus la inimă, vom continua să slujim și să lucrăm împreună cu poporul lui Dumnezeu de la gurile Dunării spre propășirea Sfintei noastre Biserici și spre dăinuirea neamului românesc.”

Totodată, Preasfinția Sa a mulțumit Arhiepiscopului Casian – împreună slujitor pentru prezență și folosul rugăciunilor rostite, autorităților locale pentru sprijinul nemijlocit în toate demersurile administrative, clericilor, monahilor și credincioșilor tulceni pentru dragostea cu care l-au primit în mijlocul lor.

Comentarii Facebook


Știri recente