Slujire în limba greacă și română, la vechea Catedrală mitropolitană din Iași

Ieri, 10 iulie 2013, de la primele ore ale dimineții, participanții și profesorii invitați la cursurile celei de-a VI-a ediții a Masterclassului Internațional de Cânt Bizantin, alături de membrii Grupului „Byzantion”, au dat răspunsurile la strană la Sfânta Liturghie oficiată de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în Biserica „Sfântul Gheorghe” – vechea Catedrală mitropolitană din Iași, după cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Sfânta Liturghie oficiată de IPS Mitropolit Teofan în dimineața zilei de ieri în vechea Catedrală mitropolitană a fost una deosebită, întrucât răspunsurile la strană au fost date de participanții și profesorii invitați la cursurile celei de-a VI-a ediții a Masterclass-ului Internațional de Cânt Bizantin, alături de membrii Grupului „Byzantion”, în două limbi: română și greacă. Printre cei prezenți la strană s-au numărat prof. dr. Georgios Konstantinou de la Conservatorul de Stat din Atena, prof. univ. dr. Achillefs Chaldaiakis, de la Departamentul de Studii Muzicale al Universității din Atena, prep. univ. drd. Adrian Sîrbu, cadru didactic la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, psalt Adrian Stolnicu de la Catedrala patriarhală din București. De asemenea, soborul slujitor a fost unul aparte, alături de IPS Mitropolit Teofan aflându-se arhim. Hrisostom Rădășanu, consilier educațional al Arhiepiscopiei Iașilor, pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași, și pr. Stelian Ciurciun, protopop al Protopopiatului Dorohoi.

În cadrul Sfintei Liturghii de ieri-dimineață, tânărul diacon Silviu Chitic Ciurciun a fost hirotonit preot pe seama parohiei Prelipca, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, din localitatea Văculești din Protopopiatul Dorohoi, județul Botoșani. De asemenea, la finalul slujbei arhierești, printre cei care s-au împărtășit cu Sfintele Taine, s-a aflat și domnul Lykourgos Angelopoulos, profesor la Conservatorul de Stat din Atena și arhonte protopsalt al Arhiepiscopiei Ecumenice de Constantinopol, prezent la Iași ca invitat special al Masterclassului Internațional de Cânt Bizantin.

Domnul Lykourgos Angelopoulos a primit luni, 8 iulie 2013, în fața unui public numeros, în sala „Eduar Caudella” din „Casa Balș”, titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universității de Arte „George Enescu” din Iași, în prezența doamnei rector prof. dr. Atena Elena Simionescu, a doamnei Laura Vasiliu, decan al Facultății de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice din cadrul Universității de Arte „George Enescu” din Iași, a părintelui Hrisostom Rădășanu, ca reprezentant al Înalt Preasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, precum și a altor profesori din mediul universitar ieșean. Maestrul Lykourgos Angelopoulos nu este la prima distincție de merit, el fiind decorat în anul 2006 de Sinodul Bisericii Ortodoxe din Grecia cu ordinul „Sfântul Apostol Pavel” și cu distincția „Crucea de Argint” a Ordinului „Phoenix” în 2004, de către președintele Republicii Elene, Konstantinos Stephanopoulos.

În cuvântul de învățătură rostit, IPS Teofan a mulțumit celor care au dat răspunsurile la strană, remarcând importanța cântării liturgice ortodoxe: „Mulțumim lui Dumnezeu că ne-a învrednicit în această dimineață să săvârșim Dumnezeiasca Liturghie și să luăm parte la această frumoasă întâlnire dintre credincioșii care participă zi de zi, dimineață de dimineață, la Sfânta Liturghie în vechea Catedrală mitropolitană și oaspeții de seamă veniți din Grecia, din alte eparhii ale țării și de la Universitatea de Arte din Iași, care I-au adus laudă lui Dumnezeu în limba cea sfântă a Ortodoxiei, arătată în diferitele ei chipuri, elinească și românească. Mulțumim celor care au îmbodobit jertfa Sfintei Liturghii cu cântările de la strană atât de frumos interpretate și maestrului Lykourgos Angelopoulos, care ne-a onorat cu prezența. Dumnezeu să binecuvânteze pe toți cei care, an de an, unii cu fidelitate neîntreruptă, alții poate anul acesta pentru prima dată, participă la această lucrare frumoasă de pătrundere mai adânc în tainele muzicii bizantine, pentru ca să se umple cerul de lauda oamenilor, iar inimile cele goale și însetate ale oamenilor să găsească mai ușor legătura și calea către Dumnezeu”.

Comentarii Facebook


Știri recente