Slujire chiriarhală în Parohia Andrei Șaguna din Arad

În Duminica a XXIII-a după Rusalii, într-o atmosferă de adâncă smerenie și trăire duhovnicească, credincioșii din Parohia Andrei Șaguna, Protoieria Arad, au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor, pentru a primi binecuvântări arhierești, pe Înaltpreasfințitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului, informează „Ziarul Lumina”.

Sute de credincioși au venit în Parohia Andrei Șaguna, cu ocazia târnosirii bisericii parohiale din localitate, după ce lucrările de consolidare, înfrumusețare și restaurare a picturii au fost finalizate, pentru a participa la slujba de sfințire a bisericii parohiale cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, care, cu această ocazie, a primit și un al doilea hram: „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei”. Slujba de sfințire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de către Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cadrul Sfintei Liturghii, după citirea Sfintei Evanghelii, Înaltpreasfinția Sa a explicat pericopa evanghelică de la Sfântul Evanghelist Luca cu privire la vindecarea demonizatului din ținutul Gherghesenilor, sub titlul „Valoarea omului”.

Chiriarhul a arătat că aceasta este pusă mereu în lumină de Mântuitorul Însuși, așa cum reiese și din minunea vindecării demonizatului din pericopa duminicii. Căderea omului din starea inițială prin ispita diavolului cerea ridicarea prin harul dumnezeiesc, Biserica având grijă de aceasta. Cu ocazia sfințirii bisericii, credincioșii înșiși trebuie să se înnoiască peste încercările vieții, urmând să se înalțe mereu spre Dumnezeu. Hramul Bisericii „Sf. Ap. Petru și Pavel” adaugă pe acela al cărui nume l-a primit și localitatea, adică Sf. Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, personalitate de mare valoare și model pentru credincioșii ortodocși români, prin dragostea față de biserică și neam, a spus ierarhul. La finalul Sfintei Liturghii, preotul paroh Adrian Mariș a fost hirotesit întru iconom stavrofor, după care a mulțumit chiriarhului pentru grija părintească purtată, donatorilor, credincioșilor și autorităților locale care au sprijinit lucrările de la biserica parohială. La final, toți participanții au fost invitați la o agapă frățească ținută la căminul cultural din localitate. Biserica a fost construită în anii 1926-1936 de o comunitate de familii românești colonizate, venite din Cenadul unguresc și așezate aici. Numele satului a fost dat după numele ierarhului ardelean Andrei Șaguna care a avut același itinerar (din Ungaria în Ardeal).

Comentarii Facebook


Știri recente