Slujire arhierească și hirotonie de preot la Catedrala mitropolitană din Iași

Sute de credincioși au participat, în prima Duminică a Postului Nașterii Domnului, la Sfânta Liturghie arhierească săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan în Catedrala mitropolitană din Iași. În timpul slujbei a fost citită Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu prilejul Anului Omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena, iar tânărul diacon Claudiu Lutic a fost hirotonit preot pe seama parohiei „Sfinții Martiri Brâncoveni” – Zvarici, Protopopiatul Hârlău.

În prima Duminică a Postului Nașterii Domnului, numită și Duminica a XXVI-a după Rusalii, sute de credincioși au participat la slujba Sfintei Liturghii oficiată la Catedrala mitropolitană ieșeană de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Din soborul ce a slujit la slujba arhierească s-au numărat și protos. Nicodim Petre, coordonatorul Compartimentului asociații de tineret din cadrul Sectorului de misiune, statistică și prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor, arhim. Dosoftei Șcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iași, pr. prof. dr. Bogdan Racu, inspector în cadrul Sectorului învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor. Conform tradiției, atât ierarhul, cât și soborul slujitor au venit de la Reședința mitropolitană spre catedrală însoțiți de diaconi ținând în mâini prapuri și cruci. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Sanctus” al Catedralei mitropolitane, dirijat de Costel Mirel Nechita.

După Sfânta Evanghelie, arhim. Dosoftei Șcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iași, a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu prilejul Anului Omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena, în care s-a făcut referire și la împlinirea a 110 ani de la nașterea părintelui Dumitru Stăniloae și a 20 de ani de la mutarea sa din această viață.

„Sfătuim părinții să apere demnitatea familiei și a persoanei umane prin nașterea, creșterea și educarea pruncilor, să acorde mai mult timp copiilor, învățându-i să cultive credința, speranța și dragostea, libertatea de a face binele și nu răul, spre a aduce bucurie celor din jurul lor, și să își cinstească înaintașii. Pentru a păstra vie evlavia noastră în această perioadă a Postului Nașterii Domnului, toate învățăturile morale, precum și deprinderile practice și duhovnicești acumulate pe durata acestui An Omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena, vă îndemnăm să organizați la parohii, mănăstiri, protopopiate și la centrele eparhiale colecte de bani, alimente, haine și medicamente pentru a fi distribuite tuturor celor aflați în suferință și în lipsuri, familii defavorizate cu mulți copii, persoane singure fără copii sau rude, astfel încât „prisosința voastră să împlinească lipsa acelora” (II Corinteni 8, 14). Lumina credinței, a apostolatului misionar, a lucrării ziditoare de ctitorii și a faptelor creștine ale Sfinților Împărați Constantin și Elena, care a fost urmată peste veacuri de mulți împărați, regi, principi și conducători creștini, să fie un îndemn puternic și o călăuză pentru conducătorii de azi, care au datoria de a lucra în folosul semenilor lor și de a susține Biserica printr-o cooperare eficientă în diferitele ei domenii de activitate, dar mai ales în cel al asistenței sociale și medicale spre a asigura binele comun în societatea noastră”, a fost îndemnul de final al Pastoralei Sfântului Sinod.

„Să încercăm să urmăm și noi sfinților, precum ei au urmat pe Domnul Hristos”

Slujba de duminică a însemnat un moment istoric important și pentru credincioșii parohiei „Sfinții Martiri Brâncoveni” – Zvarici, Protopopiatul Hârlău, întrucât a avut loc hirotonia în preot a tânărului diacon Claudiu Lutic, care va fi parohul comunității din această localitate.

În cadrul Sfintei Liturghii, numeroși credincioși și copii s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos, iar la final Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a rostit un scurt cuvânt de binecuvântare la începutul Postului Crăciunului: „Dumnezeu să primească jertfa noastră și să ne ajute să urmăm calea Marelui Împărat Constantin și a Maicii sale Elena, ascultând în același timp glasul părintelui Stăniloae, după cum ne-a spus Pastorala Sfântului Sinod. Să încercăm să urmăm și noi sfinților, precum ei au urmat pe Domnul Hristos. Dumnezeu să binecuvânteze vremea Postului ce a început și să ne dăruiască înțelegerea cea sfântă a lui, precum și a sărbătorii Nașterii Domnului, ajutându-ne să ne punem rânduială în sufletele noastre, în inimile și în cugetele noastre și, mai mult decât atât, și în trupurile noastre, atinse și îmbolnăvite de prea multe lucruri artificiale, nefirești și contrafăcute”.

Înainte de a pleca la casele lor, credincioșii prezenți la slujba Sfintei Liturghii au luat binecuvântare de la Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care le-a adresat câteva sfaturi duhovnicești și în fața Reședinței mitropolitane.

Comentarii Facebook


Știri recente