Slujire arhierească la Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Mare Proroc Ilie” din Craiova

În Duminica de dinaintea Botezului Domnului, 4 ianuarie 2015, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, va săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la altarul Paraclisului Mitropolitan „Sfântul Mare Prooroc Ilie” din Craiova, după cum aflăm de la diac. Ioniță Apostolache.

Sfântul locaş de închinare este aşezat nu departe de centrul oraşului Craiova, vizavi de sediul prefecturii, fiind ctitorit de vornicul Ilie Otetelişanu la anul 1720. În testamentul său descoperit ulterior la Mănăstirea Hurez, boierul îşi numea ctitoria: „a mea dulce nădejde, biserica mea din Craiova“, lucru care fixează în timp existenţa bisericii, arătând totodată şi ataşamentul ctitorului faţă de ea. Deşi vechea pisanie nu se mai păstrează, din cea aşezată în anul 1890 rezultă că locaşul a fost ridicat pe locul celui vechi, zidit de „dvornicul Ilie Otetelişanu pe la anul 1751“.

Până la cutremurul din 1838, Biserica „Sfântul Ilie“ nu a suferit nici o reparaţie. În perioada 1840-1841, Iordache şi Grigorie Otetelişanu au refăcut în totalitate biserica, schimbându-i cu totul înfăţişarea. Singurul lucru care şi-a păstrat forma iniţială a fost clopotniţa, ea urmând să fie dărâmată abia în anul 1989. Clopotniţa de la „Sfântul Ilie“ a fost, după părerile unor istorici, mai înaltă decât vestitul turn al Colţei din Bucureşti, ea fiind construită pe şapte etaje.

Printre meşterii care au lucrat la reconsolidarea şi refacerea cinstitului locaş regăsim nume celebre: Ioniţă Tâmplarul, Gheorghe Ocruţui fierarul şi marele pictor Constantin Lecca, el fiind cel care s-a ocupat în mod direct de zugrăvirea bisericii. În perioada 1892-1893 biserica a fost pictată de cunoscutul pictor bucureştean Ioanid, sub directa supraveghere a maestrului Gheorghe Tattarescu. Ctitoria Otetelişenilor este ultima biserică pictată de maestrul Tattarescu.

Astăzi, sfântul locaş este Paraclis mitropolitan. Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, în perioada apropiată, biserica va fi încadrată într-un proiect de amenajare a centrului vechi, prin sprijinul primăriei municipale.

Comentarii Facebook


Știri recente