Slujire arhierească la Paraclisul Mitropolitan din Chișinău

La 24 august, Înaltpreasfințitul Petru, Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din Chișinău, după cum aflăm de la Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei.

După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Petru a rostit un cuvânt de învățătură în care a tâlcuit pericopa evanghelică din Duminica a 11-a după Rusalii. Înaltpreasfinția Sa, între altele, a spus: „Evanghelia de astăzi este plină de învățături, de mare folos, pentru viața noastră creștină. Vedem că la un împărat, care a dorit să facă socoteală cu slugile sale, a fost adus un om care avea o datorie mare, de zece mii de talanți. Dar neavând cu ce să plătească, stăpânul său a poruncit să fie vândut el și femeia și copiii și toate câte avea el, pentru a-și recupera paguba. Atunci, datornicul, a căzut în genunchi și a început să-l roage pe stăpânul său să-i mai dea o perioadă de timp și va da toată datoria. „Doamne, îngăduiește-mă și-ți voi plăti ție tot”, zice el. Și, surpriză mare pentru el, stăpânul îi iartă toată datoria. Însă, imediat ce iese afară de la stăpânul său, el întâlnește pe un semen de-al lui, slugă ca și el, care îi datora o sută de dinari. Și îndată punând mâna pe el, ne spune Evanghelia, îl sugruma, zicând: Plătește-mi ce ești dator!”. Semenul său, cade în genunchi și îl roagă să-l mai aștepte, și-i va plăti. El, însă, n-a dorit să-l asculte și l-a aruncat în închisoare, până ce va plăti datoria. Slugile, care au văzut cele întâmplate au spus stăpânului despre comportamentul datornicului iertat. Stăpânul s-a mâniat, l-a chemat la el și i-a zis: „Slugă vicleană, toată datoria aceea ți-am iertat-o, fiindcă m-ai rugat. Nu se cădea, oare, ca și tu să ai milă de semenul tău, precum și eu am avut milă de tine?”. După acesta l-a dat pe mâna chinuitorilor până ce-i va plăti toată datoria.

În încheierea Evangheliei, Mântuitorul spune: „Tot așa și Tatăl Meu Cel ceresc vă va face vouă, dacă nu veți ierta, din inimile voastre, fiecare fratelui său”. Vedem în Evanghelia de astăzi cât de importantă este virtutea iertării. Acesta este condiția iertării noastre – trebuie să iertăm și noi celor care ne-au greșit. Și iertarea, ne spune Evanghelia, trebuie să fie din inimă „.

„Să iertăm greșiților noștri dacă dorim să primim iertare de la Dumnezeu. Noi în rugăciunea „Tatăl nostru”, cerem: „Și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri”. Să medităm la aceste cuvinte și să iertăm pentru a așeza dragostea și buna înțelegere între frați și a dobândi Împărăția Cerurilor”, a mai spus Înaltpreasfințitul Mitropolit și Exarh Petru.

La Sfânta Slujbă a participat și părintele protoiereu mitrofor Mihail Ursachi, fost vicar-administrativ al Episcopiei Basarabiei de Sud.

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…