Slujire arhierească la Mănăstirea Sfânta Elisabeta din Cluj-Napoca

Sfânta Cuvioasă Elisabeta, cinstită astăzi, 24 aprilie 2013, în Biserica Ortodoxă Română a fost sărbătorită în mod deosebit la Mănăstirea clujeană din cartierul Becaș. Prăznuirea Sfintei Elisabeta a început la așezământul monahal încă de marți seara, în ajunul sărbătorii, când de la ora 18:00 a fost oficiată slujba Privegherii. Astăzi, 24 aprilie, în ziua hramului a fost prezent în mijlocul obștii monahale Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului care a oficiat de la ora 10:00 Sfânta Liturghie. Mitropolitul Clujului a fost înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care a făcut parte Exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, Arhimandritul Dumitru Cobzaru și consilierul pe probleme de misiune și protocol al Eparhiei, Părintele Arhidiacon Claudiu Grama. Din sobor au mai făcut parte starețul Mănăstirii Nicula, protosinghelul Nicolae Moldovan, Pr. Chiril Zăgrean, starețul Mănăstirii Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Țara Năsăudului, duhovnicul Mănăstirii Mihai Vodă, părintele protosinghel Ilie Hanuschi, Pr. Visarion Pașca, duhovnicul Mănăstirii Acoperământul Maicii Domnului din Florești și Pr. Samuel Cristea, duhovnicul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca.

În cadrul cuvântului de învățătură Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a vorbit despre mărturisirea credinței pornind de la modelul celor trei mitropoliți ai Transilvaniei pomenitți astăzi. La finalul Sfintei Liturghii, Ierarhul i-a miruit pe toți credincioșii prezenți la hramul mănăstirii Sfânta Elisabeta din cartierul clujean Becaș.

Mănăstirea Sfânta Elisabeta a fost înființată inițial în 1935, de Episcopul Nicolae Ivan, cu scopul de a „întreține o școală de surori de caritate”, dar a fost desființată în anul 1952. Hotărârea reînființării mănăstirii s-a luat în ședința permanenței eparhiale din data de 4 aprilie 2011. Hotararea reînființării mănăstirii s-a luat în ședința permanenței eparhiale din data de 4 aprilie 2011.

Despre misiunea mănăstirii a oferit detalii pentru Radio Renașterea părintele duhovnic Natanael Zamfirache: „Cu ajutorul lui Dumnezeu, nădăjduim că misiunea mănăstirii noastre va fi una înaltă, în mijlocul orașului Cluj-Napoca, o așezare minunată. Pentru aceasta am fixat un program al slujbelor zilnice, dimineața de la ora 6:30, în postul acesta, săvârșim slujba Ceasurilor, urmată de Sfânta Liturghie a Darurilor înalte Sfințite, iar seara Pavecernița Mare și Utrenia. Oamenii cercetează mănăstirea noastră și ne bucurăm pentru acest lucru și ne străduim să ne dedicăm timpul nostru și să le fim de folos cu un cuvânt de învățătură și cu Taina Sfintei Spovedanii”

Comentarii Facebook


Știri recente