Slujire Arhierească la Mănăstirea la Mănăstirea „Sfântul Apostol Andrei” din Durlești, mun. Chișinău

La 20 martie, Înaltpreasfințitul Petru, Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, a oficiat împreună cu un sobor de preoți și diaconi, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea „Sfântul Apostol Andrei” din Durlești, mun. Chișinău, după cum informează mitropoliabasarabiei.md.

După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Petru a adresat creștinilor un cuvânt de învățătură, în care a vorbit despre semnificația parabolei din Duminica a doua din Sfântul și Marele Post al Sfintelor Paști și despre viața și învățăturile Sfântului Grigore Palama.

Printre altele, Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei a spus: „Una din învățăturile pe care trebuie să le reținem din Evanghelia de astăzi este adevărul că există o legătură între sănătatea trupească și cea sufletească. Dat fiind existența acestei legături vedem că Mântuitorul vindecă mai întâi sufletul, prin iertarea păcatelor, slăbănogului pe care îl aduc la El patru oameni, prieteni de-ai celui bolnav și apoi îi vindecă și trupul, spunându-i: „Ia-ți patul tău și mergi la casa ta”. De aici, învățăm și noi că vindecarea trupului trebuie să o începem cu vindecarea sufletului nostru, prin mergerea la părintele nostru duhovnic, să ne cercetăm conștiința și mărturisindu-ne să luăm dezlegare de păcate și astfel împăcați cu Dumnezeu să ne împărtășim cu Sfintele Taine și apoi să mergem să consultăm și un medic. Cauza suferințelor trupești, ne arată Evanghelia de astăzi, pot fi, de cele mai multe cazuri, păcatele noastre. Și doar împăcându-ne cu Dumnezeu și cu semenii, tratamentul pe care ni-l prescrie medicul poate să ne fie de folos. Câte odată nici cel mai scump tratament medicamentos nu ajută pentru că pricina bolii nu este la nivelul unde acționează medicamentul, trupul, ci mult mai adânc, la nivelul sufletului, unde poate opera un duhovnic experimentat. De aceea, încredințându-ne doar medicinii este prea puțin. Trebuie să cerem și ajutorul lui Dumnezeu. Spunea cineva că nouăzeci și nouă de procente din tratament este de la Dumnezeu și doar un procent este de la medicină”.

Referindu-se la cei patru care l-au adus pe slăbănog la Mântuitorul, Înaltpreasfințitul Mitropolit și Exarh Petru a spus: „Evanghelia ne spune că Mântuitorul l-a vindecat pe slăbănog văzând credința celor patru inși care l-au adus cu tot cu pat la Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre. Învățăm de aici că este de mare importanță pentru noi să avem pe cineva cu o credință mai puternică decât a noastră, cu o râvnă către cele sfinte mai mare ca o noastră, care se roagă mai fierbinte decât noi, pentru că la timp de necaz ne pot ajuta mult. Cei patru reprezintă pe toți cei care nu sunt indiferenți de mântuirea semenilor lor și cu multă dragoste îi ajută să vină la Hristos, îndemnându-i să meargă la biserică, să se roage, să se spovedească, să sfințească casa, să cheme preoții pentru a oficia Taina Sfântului Maslu, prin care se tămăduiește și trupul și sufletul. De asemenea, acești patru inși, reprezintă pe toți cei care cu dragoste și cu jertfă îngrijesc de cei bolnavi, care stau la pat și care au nevoie de ajutorul cuiva”.

„Astăzi, în Duminica a doua din Postul Mare, facem pomenirea Sfântului Grigore Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului, care a fost numit și teologul luminii Taborului. Acest sfânt părinte învăța că prin post și rugăciune neîncetată, prin curățirea de patimi omul poate să preguste din lumina cea necreată, neapusă și neînserată a Împărăției lui Dumnezeu. Această lumină este adunată de sfinți în suflete, de aceea ei strălucesc ca soarele și în icoane sunt pictați cu aureole. Postul unit cu rugăciunea este aducător de lumină sfântă, lumină care nu se vede cu ochii trupești, ci cu cei duhovnicești” a mai spus Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei.

Comentarii Facebook


Știri recente