Slujire arhierească la Mănăstirea Icoana

Mănăstirea Icoana din Protopopiatul Târgu Cărbunești, judeţul Gorj, şi-a serbat miercuri hramul. Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, informează Ziarul Lumina, Ediția de Oltenia.

Peste o sută de credincioşi au participat la hramul Mănăstirii Icoana din judeţul Gorj, sărbătorit în această săptămână, de praznicul Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul. Cu acest prilej, în mijlocul obştii monahale a poposit IPS Părinte Irineu, care a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie şi slujba de Parastas a ctitorilor şi binefăcătorilor cinstitului aşezământ monahal. În cadrul slujbei euharistice, tânărul teolog Mihail Badea a fost hirotonit diacon pe seama Parohiei Costești, judeţul Gorj, iar diaconul Marian Dumitru Ciortan a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Samarinești, din Protopopiatul Târgu Jiu-Sud, judeţul Dolj.

În cuvântul de învățătură duhovnicească, rostit după Sfânta Liturghie, IPS Părinte Mitropolit Irineu a detaliat importanța praznicului Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul în rânduiala Sfintei noastre Biserici.

„În fiecare an, pe 24 iunie, urcăm aici, la sfânta mănăstire, în acest loc binecuvântat și ales de Dumnezeu din veșnicie, pentru că nimic nu este o întâmplare în lumea aceasta, ci totul este rânduit de Dumnezeu înainte de a ne naște noi. Totul este sfătuit în Sfânta Treime, căci «tot sfatul cel bun și toată darea cea bună de la Dumnezeu sunt», cum ne spune Sfânta Scriptură. Şi locul acesta, și noi, și ziua de astăzi, toate sunt gândite de Dumnezeu și așezate spre mântuirea noastră, fără să spunem prin aceasta că am fi predestinați sau pre­concepuți. Am primit aşadar în Biserica noastră Ortodoxă darul Preasfântului Duh de a rememora sărbătorile, de a-i cinsti pe plăcuții lui Dumnezeu, care de fiecare dată, deși timpul s-a scurs de mult de la viețuirea lor pe pământ și până astăzi, prin darul Preasfântului Duh sunt contemporani cu noi în fiecare Sfântă Liturghie. Când îi chemăm, sfinții sunt împreună cu noi, slujesc împreună cu noi, se îm­părtășesc împreună cu noi, după cuvântul Mântuitorului Hristos, care spune că «unde sunt doi sau trei adunați în numele meu, și Eu sunt în mijlocul lor». Prin urmare, dacă Mântuitorul Hristos este în mijlocul nostru, de bună seamă că sunt prezenți și sfinții Săi. Între ei astăzi îl cinstim în chip deosebit pe Sfântul Ioan Botezătorul, «prietenul Mirelui», cum este descris de Sfânta Evanghelie. El este Înaintemergătorul Domnului, cel de un neam cu Dânsul. Prin rugăciunile sale se face mijlocitorul nostru înaintea Preasfintei Treimi, pentru viața și pentru mântuirea noastră. Așadar, în ziua de astăzi, am trăit acest moment sfânt care se înscrie în cartea vieții noastre”, a conchis IPS Irineu.

La rândul său, părintele Iulian Mărgineanu, protoiereu al Protopopiatului Târgu Cărbuneşti, a ţinut să mulţumească IPS Părinte Mitropolit pentru prezenţa şi binecuvântarea dată tuturor rugătorilor de la Icoana, în această zi de mare praznic.

Părintele Ioan Popescu, parohul Bisericii Icoanei din Bucureşti și protopopul Protoieriei Sector 2 Capitală, care este ctitorul cinstitului aşezământ din ţinutul Gorjului, şi-a exprimat bucuria pentru împreună-slujirea plinită prin protie arhierească în ziua marelui praznic. „Este o mare onoare pentru noi să avem în mijlocul nostru pe Părintele Mitropolit, mare teolog, desăvârșit gospodar şi păstor al acestor locuri binecuvântate de Dumnezeu. Este un mare dar pe care îl primim astăzi pentru mănăstirea noastră şi pentru fiecare dintre noi, care am luat parte la această mare şi negrăită bucurie duhovnicească.”

La final, toţi cei prezenţi au luat parte la tradiţionala agapă frăţească, pregătită de obştea mănăstirii de maici, în frunte cu stavrofora Teodora, stareţa cinstitului aşezământ.

Comentarii Facebook


Știri recente