Slujire arhierească la Mănăstirea Bradu

La, 24 iunie 2015, Mănăstirea Bradu a îmbrăcat veștmânt de sărbătoare. Atestată documentar la 15 iulie 1737, mănăstirea aflată în satul Gurguiata, la șapte kilometri distanță de stațiunea Băile Olăneşti, din județul Vâlcea, și-a serbat hramul: Naşterea Sfântul Ioan Botezătorul.

În mijlocul obștii de maici și a credincioșilor s-a aflat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, care a slujit Sfânta Liturghie, a hirotonit diacon un tânăr teolog și a acordat rangul de stavroforă maicii starețe Arsenia Maxim.

După cum aflăm de la Biroul mass-media al Arhiepiscopiei Râmnicului, În cuvântul de învățătură rostit cu această ocazie, Înaltpreasfinția Sa a subliniat viața ascetică a Sfântului Ioan Botezătorul, drept pildă pentru călugări și monahii, dar și curajul cu care acesta L-a mărturisit lumii pe Iisus Hristos, drept pildă pentru creștinii din lume, care au datoria să-L mărturisească lumii contemporane pe Fiul lui Dumnezeu întrupat și Mântuitorul lumii, prin faptele și cuvintele lor.

Biserica de zid a Mănăstirii Bradu a fost construită între anii 1783-1784, de ieromonahul Sava, originar din satul Scrada, judeţul Gorj, fost egumen al Mănăstirii Iezer, ajutat de preotul Grigore, în timpul domnitorului Mihai Şuţu. Pictura originală, păstrată până azi, a fost realizată de „Popa Dimitrie Zograful”. Clopotniţa, mai mare decât biserica, are două etaje. În anul 1861, chiliile erau fără acoperiş, iar clopotniţa netencuită. În anul 1904, aici nu mai era nici un călugăr. În anul 1994, în mănăstire s-a stabilit un călugăr, iar în 1996 au fost aduse aici zece maici, avându-l ca duhovnic pe stareţul Mănăstirii Pătrunsa, protosinghelul Varsanufie Gherghel. Astăzi, în obștea monahală din Bradu se nevoiesc duhovnicește 12 maici.

Comentarii Facebook


Știri recente