Slujire arhierească la Mănăstirea Albac, judeţul Alba

Mănăstirea „Sfântul Prooroc Ilie“ de la Albac, protopopiatul Câmpeni, a îmbrăcat ieri straie de sărbătoare, cu prilejul cinstirii ocrotitorului ei – unul dintre cei mai importanţi prooroci din Vechiul Testament, ce a întors poporul evreu la închinarea adevăratului Dumnezeu şi a pedepsit proorocii mincinoşi ai lui Baal. Cu această ocazie, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie şi a binecuvântat mulţimea de pelerini care a participat cu bucurie la hramul mănăstirii din Munţii Apuseni, după cum ne-a transmis Pr. Florin Croitoru, Consilier Cultural Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia.

În cuvântul de învăţătură adresat obştii monahale şi credincioşilor prezenţi, Înaltpreasfinţia Sa a prezentat viaţa profetului Ilie, care a trăit în secolul al IX-lea înainte de Hristos, şi care se trăgea din neamul lui Aaron. În continuare, Ierarhul nostru a detaliat virtuţile celui mai mare dintre profeţii evrei, între care strălucesc credinţa vie şi puternică în Dumnezeul Cel adevărat, râvna neobosită şi zelul pentru cinstirea Lui, precum şi sensibilitatea profetului, la care a ajuns în timp, împlinind lucrarea încredinţată de sus.

Aşezată într-un cadru pitoresc, pe valea Arieşului Mare, Mănăstirea „Sfântul Prooroc Ilie“ din localitatea Albac este materializarea credinţei bunilor credincioşi din Ţara Moţilor. Începutul lucrărilor l-au făcut fraţii Irineu şi Vasile Toader, fii ai satului Albac şi vieţuitori ai schitului Crasna din judeţul Prahova, care au ridicat biserica de lemn, pe un deal, la marginea satului Albac. Din pricina locului greu accesibil s-a ales un alt loc, lângă drumul naţional ce străbate localitatea.

Între anii 1992-1999 s-a slujit sporadic, într-un altar improvizat. În anul 1994 s-a nivelat terenul, trei ani mai târziu s-a turnat fundaţia pentru biserică, iar din primăvara anului 1999, odată cu venirea părintelui Dionisie Ignat, fost paroh în satul Lăzeşti, împreună cu patru măicuţe de la mănăstirea Clocociov, judeţul Olt, au început lucrările de construcţie şi viaţa duhovnicească în acest colţ de rai. Slujba de sfinţire a avut loc în data de 20 iulie 2005.

Comentarii Facebook


Știri recente