Slujire arhierească la hramul Mănăstirii «Icoana» din judeţul Gorj

Miercuri, 24 iunie 2015, Mănăstirea «Icoana» din Protopopiatul Târgu Cărbunești, judeţul Gorj, în prezența a sute de credincioși din localitate și din comunele apropiate, și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, în mijlocul obştii monahale şi a credincioşilor s-a aflat Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, care a săvârşit Sfânta Liturghie şi o slujbă de Parastas pentru ctitorii şi binefăcătorii acestui aşezământ monahal, împreună cu un sobor de preoți și diaconi din care a făcut parte şi Părintele Protopop Iulian Mărgineanu. Cu acest prilej, în cadrul slujbei, tânărul teolog Mihail Badea a fost hirotonit diacon pe seama Parohia Costești, judeţul Gorj, iar diaconul Marian Dumitru Ciortan a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Samarinești, din Protopopiatul Târgu Jiu-Sud, după cum ne-a transmis Prof. Vasile Gogonea.

“Vin azi, cei cu suflet mare la această sfântă mănăstire să se închine și să aducă prinos de recunoștință”

În cuvântul adresat celor aflați în fața altarului de vară unde a fost săvârşită Sfânta Liturghie, Părintele Protoiereu Iulian Mărgineanu a spus: “În această așezare, în această oază de liniște, în această mănăstire și în această comună pe care Bunul Dumnezeu a binecuvântat-o cu două mănăstiri și șapte parohii, unde bunii noștri enoriași și străbuni au venit de peste munți și s-au așezat, luând totodată, cu ei, portul și credința străbună, fiind azi, adevărați ortodocși și trăitori întru rugăciune, vin iată, cei cu suflet mare la această sfântă mănăstire să se închine și să aducă prinos de recunoștință pentru ceea ce au primit în viața de zi cu zi”.

La rândul său, Părintele Ioan Popescu, parohul Bisericii Icoana din Bucureşti, donatorul terenului pe care s-a înălțat întregul complex al Mănăstirii Icoana, a precizat că: “Este o mare onoare pentru noi, că avem aici un înalt ierarh de talia Înaltpreasfinției Voastre, mare teolog, desăvârșit gospodar şi păstor al acestor locuri binecuvântate de Dumnezeu pentru bisericile noastre şi cu atât mai mult pentru mine, care am văzut aici lumina zilei”, a încheiat înaltul slujitor de la Biserica «Icoana» din București.

“La orice Sfântă Liturghie, când îi chemăm, sfinții sunt împreună cu noi, slujesc împreună cu noi”

În cuvântul de învățătură duhovnicească rostit după Sfânta Liturghie, ÎPS Părinte Mitropolit Irineu a subliniat importanța acestei sărbători, deoarece: “În fiecare an, pe 24 iunie, urcăm aici, la sfânta mănăstire, în acest loc binecuvântat și ales de Dumnezeu din veșnicie. Totul este «sfătuit» în Sfânta Treime, căci tot sfatul cel bun și toată darea cea bună de la Dumnezeu sunt, cum ne spune Sfânta Scriptură. Așadar, și locul acesta, și noi, și ziua de astăzi, toate acestea sunt «gândite» de Dumnezeu și așezate spre mântuirea noastră, fără să spunem, prin aceasta, că noi am fi predestinați sau preconcepuți înainte, că trebuie să mergem după un fir care este dat și de care nu ne putem despărți. Bineînțeles, că Bunul Dumnezeu ne dăruiește nouă, numai cele bune. Noi am primit în Biserica noastră ortodoxă darul Preasfântului Duh de a rememora sărbătorile, de a-i cinsti pe «plăcuții» Lui Dumnezeu, care de fiecare dată, deși timpul s-a scurs demult, de la viețuirea lor pe pământ și până astăzi, totuși, prin darul Preasfântului Duh, suntem contemporani cu sfinții, iar la orice Sfântă Liturghie, când îi chemăm, sfinții sunt împreună cu noi, slujesc împreună cu noi, se împărtășesc împreună cu noi, pentru că așa ne-a spus Mântuitorul Hristos, că «unde sunt doi sau trei adunați în numele meu, și Eu sunt în mijlocul lor»! Prin urmare, dacă Mântuitorul Hristos este în mijlocul nostru, este prezent aici, cu noi, de bună seamă că sunt prezenți și sfinții Săi, în chip deosebit Sfântul Ioan Botezătorul, «prietenul mirelui», cum este descris de Sfânta Evanghelie, cel apropiat de Mântuitorul Hristos, cel care este neam cu Mântuitorul Iisus Hristos, cel care este mijlocitorul nostru pururea înaintea Sfintei Treimi, pentru viața și pentru mântuirea noastră. Așadar, în ziua de astăzi, am trăit acest moment sfânt care se înscrie în «cartea» vieții noastre. Se înscrie în faptele noastre, se înscrie în preocupările noastre și în bucuriile noastre, pe care noi le vom simți la sfârșitul veacurilor, când ne vom duce în Împărăția Lui Dumnezeu”, a spus IPS Irineu.

La final, credincioșii veniți la sfânta sărbătoare au pregustat din bucatele alese, pregătite cu mare grijă de obștea maicilor ostenitoare ale sfântului lăcaș, măicuțe îndrumate și rânduite cu multă râvnă și înțelepciune de către Maica Stareță Stavroforă Teodora.

Comentarii Facebook


Știri recente

Mănăstirea Mușinoaele are un nou stareţ

Ieromonahul Sofronie Nechita este noul stareţ al Mănăstirii Mușinoaele din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei. Părintele a fost prezentat obştii duminică de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, care şi-a exprimat convingerea că noul stareţ va continua cu aceeași…