Slujire arhierească la Codlea, Brașov

Înalt Preasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie în Duminica Mironosițelor la Biserica „Schimbarea la Față” din Codlea, județul Brașov. La această biserică, o delegație din Bulgaria, condusă de Înalt Preasfințitul Ambrozie, Mitropolitul de Durostorum, a adus spre închinare fragmente din moaștele Sfântului Ioan Botezătorul și ale Sfântului Apostol Andrei, precum și o părticică din lemnul Sfintei Cruci.

Credincioșii din Țara Bârsei au avut posibilitatea să cinstească odoarele în perioada 17-21 mai și să participe la slujbele religioase oficiate în aceste zile. Momentul central din cadrul manifestărilor a fost Liturghia arhierească din Duminica Mironosițelor, când, alături de IPS Mitropolit Laurențiu s-a aflat IPS Mitropolit Ambrozie și un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte protopopul de Bran-Zărnești, Gheorghe Colțea, preoții slujitori la biserica brașoveană și alți slujitori de la parohiile din împrejurimi. Sărbătoarea duhovnicească s-a încadrat în manifestările culturale și religioase ale „Zilelor Codlei”, eveniment organizat de primărie. Credincioșii au participat în număr mare la Sfânta Liturghie, iar răspunsurile liturgice au fost date de grupul vocal „Anatoly” din Brașov.

Mărturia femeilor mironosițe

După Sfânta Liturghie, IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit celor prezenți despre semnificațiile Duminicii Mironosițelor, zi în care credincioșilor le sunt prezentate mărturii scripturistice despre realitatea Învierii Mântuitorului Hristos.

„În această duminică, ne aduc alte mărturii sfintele mironosițe, cele care s-au învrednicit a fi primele vestitoare ale Învierii. Această zi este una de cinstire a femeilor creștine, alături de zilele de prăznuire a Maicii Preacurate”, a spus IPS Mitropolit Laurențiu, potrivit mitropolia-ardealului.ro.

IPS Mitropolit Ambrozie a subliniat legăturile de prietenie și cele spirituale dintre poporul bulgar și cel român.

„Dunărea nu desparte cele două popoare ortodoxe, ci le unește. De fiecare dată când oficiem slujbe religioase, noi ne rugăm pentru unitatea creștinilor, pentru eroii neamului nostru, dar și pentru ostașii români căzuți la datorie în luptele pentru apărarea patriei noastre”, a subliniat IPS Mitropolit Ambrozie.

Ierarhul din Bulgaria i-a oferit IPS Mitropolit Laurențiu o icoană a Maicii Domnului, iar la rândul său, IPS Laurențiu le-a mulțumit ierarhului și întregii delegații pentru efortul depus de a veni la Codlea, oferindu-le albume ale Catedralei mitropolitane din Sibiu. La final, primarul din Codlea, Cătălin George Munteanu, a fost distins cu Ordinul „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei”.

Comentarii Facebook


Știri recente