Slujire arhierească la Catedrala episcopală din Caransebeș

Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, a slujit Sfânta Liturghie, duminică, 3 martie 2013, în Catedrala episcopală, la care au participat numeroși credincioși, dar și mulți tineri și copii, potrivit Ziarul Lumina, Ediția de Banat.

În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor prezenți, Preasfințitul Lucian a tâlcuit pericopa evanghelică citită în cadrul Sfintei Liturghii.

„În această parabolă a fiului risipitor ne regăsim cu toții, unii suntem asemeni fiului risipitor, alții iar asemeni fiului ascultător. Așa cum duminica trecută am văzut din parabola Vameșului și fariseului, că oamenii se împart în două categorii și au două atitudini atunci când se roagă în fața lui Dumnezeu, unii se aseamănă cu fariseul, care ținea foarte mult la imaginea sa, iar alții se aseamănă cu vameșul cel smerit, care, păcătos fiind, și-a venit și el în sine, asemeni fiului risipitor, și intrând în templu, nu cuteza să-și ridice ochii la cer, ci își bătea pieptul zicând rugăciunea scurtă și smerită: „Dumnezeule, milostiv fii mie păcătosului!”, în duminica aceasta vedem iarăși două atitudini: atitudinea fiului risipitor, precum și cea a fiului ascultător, care, deși nu și-a luat averea, nu și-a cheltuit averea cu desfrânatele, nu s-a putut bucura de întoarcerea fratelui său și de ospățul comuniunii, pe care părintele primitor l-a făcut în cinstea întoarcerii fiului cel rătăcit. Fiecare dintre noi ne regăsim în aceste parabole, care ne deschid nouă ușile pocăinței prin care se cuvine nouă să intrăm în Împărăția Tatălui și a Fiului și a Sfântului Duh. Acestea sunt ușile Împărăției cerurilor: ușile pocăinței la care ne cheamă Biserica în această perioadă cu totul specială”, a arătat PS Lucian. La finalul Sfintei Liturghii, s-a oficiat Polihroniu pentru a marca împlinirea celor șapte ani de slujire arhierească a Preasfințitului Lucian în scaunul istoricei Eparhii a Caransebeșului. Toți credincioșii prezenți au primit din partea chiriarhului anafură și iconițe.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul Catedralei episcopale „Învierea Domnului”, condus de pr. Gheorghe Tistu.

Comentarii Facebook


Știri recente