În Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, la 17 martie 2013, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat prima Sfânta Liturghie în calitate de Chiriarh al Buzăului și Vrancei în biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Piața Unirii, municipiul Focșani.
În cuvântul său de învățătură Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre lucrarea misionară din cadrul Eparhiei Buzăului și Vrancei: „Avem nevoie de lăcașuri de cult, s-au construit foarte multe biserici noi, dar trebuie să lucrăm- cu timp și fără timp, prin rugăciune neîntreruptă, la întărirea Bisericii celei vii din sufletele oamenilor, ale credincioșilor, pentru că vremurile sunt grele și este nevoie să rămânem uniți în dragostea lui Hristos și în dragostea noastră unii față de alții (†¦) Sunt foarte multe de făcut, nu numai în plan administrativ, ci și din punct de vedere catehetic, duhovnicesc și social filantropic, pentru că există multă suferință. Trebuie să intensificăm programele care au fost începute și să venim în sprijinul omului care a căzut – metaforic vorbind – între tâlharii veacului acestuia, adică este subjugat de păcate și supus atacurilor vrăjmașului care nu se bucură de această perspectivă a omului de a intra în Împărăția lui Dumnezeu”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
„Această zi este o prelungire a bucurie și a emoției pe care le-am trăit cu toții Duminica trecută, la întronizarea smereniei mele ca Arhipăstor al Buzăului și Vrancei, și vreau să vă încredințez și pe frățiile voastre că Îl voi sluji pe Hristos, slujindu-vă pe dumneavoastră. Îl rog pe Bunul Dumnezeu să-mi dăruiască înțelepciune, sănătate și putere de muncă, astfel încât să pot străbate cu piciorul, acolo unde este cazul, toate comunitățile din această eparhie. Ceea ce doresc și vă rog pe dumneavoastră, cler și credincioși, să-mi fiți alături pentru a purta această povară a crucii. Povara o vom simți mai ușoară în măsura în care noi ne ancorăm cu credință și cu nădejde în dragostea și purtarea de grijă ale lui Hristos. Dar nu numai eu și clerul, ci și frățiile voastre, uniți în aceeași Biserică – trupul tainic al Mântuitorului”, a mai precizat Înaltpreasfinția Sa.
Lăcașul de cult în care s-a slujit astăzi a făcut parte din ansamblul fostului așezământ monahal cu hramul „Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul”, ctitorit în anul 1661 de domnitorul Țării Românești Grigore Ghica. Mănăstirea a fost ridicată în partea munteană a orașului Focșani, chiar lânga hotarul ce despărțea, pâna la Unirea din 1859, Țara Românească de Moldova. Închisă în perioada comunistă, biserica a fost redeschisă, după 1989, și restaurată prin grija preotului Tudor Marin, cel care a fost ucis în lăcașul de cult în vara anului trecut.
La slujba de astăzi au participat peste 2000 de binecredincioși creștini din municipiul Focșani, biserica dovedindu-se neîncăpătoare pentru cei mai mulți dintre aceștia, cu toții dorind să ia binecuvântare de la noul Chiriarh. Între cei prezenți, s-a numărat și un grup de copii și tineri îmbrăcați în frumoase costume populare.
Duminica viitoare IPS Ciprian va sluji la Catedrala arhiepiscopală din Buzău, după cum ne-a transmis pr. Adrian Ionescu, Consilier în cadrul Sectorului mass-media al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.