Slujire arhierească la biserica din Crâstor – Ungaria, cu prilejul hramului

Pentru Parohia Ortodoxă Românească din Crâstor (Sarkadkeresztúr), din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, singura parohie a cărei capelă este închinată Praznicului Bunei Vestiri a Maicii Domnului, în Duminica a II-a din Postul Mare, închinată Sfântului Grigorie Palama, 31 martie 2013, a fost zi de bucurie și de sărbătoare.

Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, aflat în fruntea unui sobor de clerici din care a făcut parte și Părintele Paroh Alexandru Șereș, a săvârșit Sfânta și dumnezeiasca Liturghie, cu prilejul hramului. Pentru a spori frumusețea acestei sărbători și spre bucuria credincioșilor participanți, răspunsurile la strană au fost date cu profesionalism de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea”, din Arad, după cum ne informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Între credincioșii prezenți s-au numărat și Domnul Bakucz Péter, Primarul localității și soția acestuia, Doamna Cornelia Patkás, Președinta Autoguvernării Minoritare Românești Locale din Crâstor, Domnul Ioan Tat, Președintele Autoguvernării Minoritare Românești Locale din Sărcad (Sarkad) și urmași ai familiei Părintelui Roman Mișcuția, care a slujit ca preot în această parohie vreme de aproape 50 de ani (între 1947-1992).

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Siluan a vorbit atât despre sărbătoarea hramului bisericii și despre rolul Maicii Domnului în iconomia mântuirii, prin darurile mari primite din partea lui Dumnezeu și mai ales prin cel al Întrupării Cuvântului pentru mântuirea întregii lumi, dar și despre Duminica a II-a din Post, închinată Sfântului Grigorie Palama, care s-a arătat pentru creștinii ortodocși din toate vremurile apărător al dreptei credințe și vrednic păstor al turmei lui Hristos, pe calea iertării păcatelor și a unirii cu Dumnezeu.

Nevoile materiale, lipsurile și alte greutăți au însoțit mereu viața românilor ortodocși din Crâstor de-a lungul vremii. Deși la anul 1779 exista deja o biserică de lemn, care a fost înlocuită în anul 1830 tot cu o biserică din lemn, datorită faptului că în anii 1900 aceasta nu a mai putut funcționa și a fost demolată, iar pentru aproape o jumătate de secol slujbele acestei comunități au fost săvârșite într-o sală de clasă a școlii confesionale, din anul 1943 a fost cumpărat un locaș de cult de la comunitatea baptistă din localitate, care a fost adaptat nevoilor comunității ortodoxe, prin așezarea în interior a unui iconostas modest, iar această capelă constituie locașul de cult al acestei parohii până în ziua de astăzi. Având nevoie și în prezent de anumite lucrări de restaurare, datorate mai ales igrasiei, locașul de cult a fost vizitat de curând (în data de 14 martie a.c.) de anumite oficialități, precum Domnul Kovács József, Deputatul parlamentar de Giula, care are în jurisdicția sa și această localitate, sau Domnul Dragoș Țigău, Consul Gerant Interimar la Consulatul General al României de la Giula, dar se va încerca și rezolvarea parțială a acestor probleme prin sprijinul Primăriei din Crâstor și a altor Primării, de la localități înfrățite, din România.

La sfârșitul sărbătorii hramului, credincioșii prezenți au fost invitați la o agapă comună, oferită și prin sprijinul credincioșilor și al Autoguvernării Românești Locale din Crâstor.

Comentarii Facebook


Știri recente