Slujire arhierească în Penitenciarul Botoșani

Ziua închinată Sfinților Apostoli Petru și Pavel, pe lângă faptul că este una cu adânci implicații în viața credincioșilor, mulți dintre ei aflându-se sub ocrotirea acestora, purtându-le numele, reprezintă și un moment sărbătoresc pentru sistemul penitenciar din România care îi are, de asemenea, ca ocrotitori pe aceștia, sfinți care, nu de puține ori, au fost și ei închiși în temniță.

Cu acest prilej, sâmbătă seara, începând cu ora 18:00, Înalt Preasfințitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a săvârșit slujba Vecerniei unită cu Litia în Penitenciarul Botoșani, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Înainte de începerea slujbei Vecerniei, Înalt Preasfințitul Teofan a rostit o rugăciune de binecuvântare pentru reparațiile ce au fost realizate la Capela „Toți Sfinții” din incinta penitenciarului, după care a mers în celulele persoanelor private de libertate pentru a le împărtăși câteva daruri și gânduri și pentru a le binecuvânta. Cu bucurie, Înalt Preasfinția Sa a observat că, în multe dintre celulele vizitate, cei ce locuiesc vremelnic aici aveau chiar și candele în care ardeau uleiul jertfei lor înaintea icoanei Maicii Domnului și a Sfintei Parascheva.

După terminarea slujbei, comandantul Cuzic Victor, directorul Penitenciarului Botoșani, a ținut să precizeze faptul că această zi reprezintă un moment istoric pentru instituția pe care o conduce, fiind pentru prima dată când Mitropolitul Moldovei și Bucovinei vizitează această instituție, mulțumind Înalt Preasfințitului Teofan pentru binecuvântarea de a permite ca racla cu moaștele mai multor sfinți din Catedrala mitropolitană din Iași să fie așezată timp de trei zile în capela din penitenciar.

A urmat apoi un cuvânt al părintelui Florin Smarandi, preot slujitor la Capela „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Târgu Ocna, coordonatorul preoților din sistemul penitenciar din România. Prezent la Botoșani pentru cercul misionar al preoților din sistemul penitenciar, i-a îndemnat pe cei care lucrează în acest sistem ca, pe lângă datoria pe care trebuie să o desfășoare conform legislației, să aibă gândul că sunt și sub legea lui Dumnezeu, rugându-i să-și facă datoria cu gândul la Dumnezeu.

Părintele Marcu Florin, slujitorul acestei capele, a vorbit la rândul său despre faptul că toți cei care se vor elibera cândva din acest sistem au nevoie de ajutorul nostru pentru a redeveni ceea ce au fost și pentru a se așeza în bună rânduială.

În final, Înalt Preasfințitul Teofan a așezat în inimile celor prezenți câteva cuvinte ale Mântuitorului Hristos adresate celor doi apostoli prăznuiți: cuvântul adresat Sfântului Apostol Pavel pe drumul Damascului, „Saule, Saule! Pentru ce mă prigonești?”, și cuvântul adresat Sfântului Petru, după slăvita Sa Înviere din morți, „Petre, Mă iubești tu pe Mine?”. IPS Teofan a subliniat că ori dacă suntem în închisoarea cea din afară, ori dacă suntem în închisoarea cea de dinlăuntru, orice păcat pe care-l săvârșim este o persecuție a noastră față de Dumnezeu, dar și un rău pe care ni-l facem nouă înșine. Înalt Preasfinția Sa i-a îndemnat pe fiecare dintre cei prezenți ca în fiecare seară, înainte de a merge la somn, să-și pună întrebarea: „Eu astăzi L-am iubit sau L-am prigonit pe Domnul Hristos?”, iar persoanelor private de libertate le-a adresat rugămintea de a nu-și pierde nădejdea și de a menține, pe cât posibil, legătua cu familia de acasă, același îndemn adresându-l și celor aflați în libertate, de a-i vizita pe cunoscuții care se află în penitenciar. În finalul cuvântării a vorbit despre surprizele pe care le vom avea la Judecată, adresându-ne nouă, tuturor, rugămintea de a nu-i considera pe cei aflați în penitenciar mai răi decât noi, după care a împărțit Litie persoanelor private de libertate care au participat la slujbă.

În Duminica Tuturor Sfinților, porțile penitenciarului au fost deschise pentru cei din exterior, prilej cu care a fost săvârșită Sfânta Liturghie, slujbă la care au participat mai mulți preoți, slujitori în sistemul penitenciar.

Comentarii Facebook


Știri recente