Slujire arhierească în Parohia Eftimie Murgu din protopopiatul Băile Herculane

Miercuri, 3 aprilie, la orele după-amiezii, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei Eftimie Murgu din Protopopiatul Băile Herculane, unde a sfințit o troiță și a slujit Sfânta Liturghie a Darurilor înainte sfințite.

Ierarhul a sfințit și binecuvântat noua troiță ridicată în curtea bisericii și apoi a oficiat, în biserica parohială cu hramul „Înălțarea Domnului”, Liturghia Darurilor înainte sfințite. Manifestările religioase au fost organizate cu prilejul săptămânii duhovnicești, care în Parohia Eftimie Murgu se organizează în fiecare an în săptămâna a treia din Postul Mare. La slujbă au participat copii și tineri, numeroși credincioși din localitate, foarte mulți dintre aceștia împărtășindu-se cu Sfintele Taine. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Catedralei episcopale „Învierea Domnului” din Caransebeș, condus de pr. prof. Cătălin Găină. În cuvântul de învățătură, chiriarhul a precizat: „Suntem prietenii lui Dumnezeu, suntem prieteni și frați ai lui Hristos dacă facem ceea ce ne-a poruncit El. Este un lucru minunat să știm că dacă facem voia lui Dumnezeu, dacă împlinim poruncile Lui, atunci suntem prieteni și frați ai Fiului lui Dumnezeu, ai Domnului și Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Într-adevăr, această seară înălțătoare rămâne pentru fiecare dintre noi o experiență unică, pentru că dumneavoastră, credincioșii acestei parohii în frunte cu preoții slujitori, v-ați dovedit dragostea și credința statornică față de Dumnezeu. Prin Liturghia Darurilor înainte sfințite pe care am săvârșit-o în această seară, înțelegem că aici există viață în Hristos, înțelegem că aici avem o Biserică vie, dinamică, «una, sfântă, sobornicească și apostolească», lucrătoare și luptătoare. Dumnezeu să răsplătească faptele dumneavoastră, căci Dumnezeu răsplătește faptele fiecăruia și nu ne judecă după aparență, ci după inima și sufletul fiecăruia dintre noi, căci acolo este judecata cea dreaptă, doar la Dumnezeu. Să ne încredințăm acestei judecăți drepte a Domnului nostru Iisus Hristos și să-L rugăm să ne ajute să continuăm acest urcuș duhovnicesc spre Înviere!”.

„A devenit o tradiție ca în a treia săptămână din Postul Mare, în parohia noastră să aibă loc săptămâna de catehizare. În această seară am avut bucuria să-l avem în mijlocul nostru pe întâistătătorul Eparhiei Caransebeșului, Preasfințitul Lucian. Pentru că 2013 este Anul omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena în Patriarhia Română și prin osteneala dumneavoastră, a credincioșilor rudăreni, s-a ridicat o frumoasă troiță din lemn sculptat, care astăzi și-a primit sfințirea”, a arătat pr. paroh Cristian Mokesch.

Biserica actuală, cu hramul „Înălțarea Domnului”, a fost zidită între anii 1802 și 1810, în stil baroc, cu ziduri de piatră, are bolta semicilindrică din cărămidă, iconostasul de zid și se află într-o stare foarte bună de conservare. În anul 1823, Popovici Dimitri II împreună cu Ștefan Popovici pictează iconostasul de zid, iar în anul 1840 va fi pictat din nou de către Dimitrie Turcu. Pictura veche se păstrează pe ușile împărătești și la proscomidiar. Petru Drăgilă va restaura pictura în anul 1936, iar în anii 1980-1982, Dan Decebal Caceu pictează doar pereții laterali ai bisericii. Se pare că în localitate a existat o biserică mai veche din lemn, tot cu hramul „Înălțarea Domnului”, ridicată în anul 1750.

Comentarii Facebook


Știri recente