Slujire arhierească în biserica Sf. Ier. Nicolae din Uzunu, protopopiatul Giurgiu

La 17 noiembrie, în Duminica a XXVI-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească în biserica Parohiei Uzunu, Protopopiatul Giurgiu, informează episcopiagiurgiului.ro

Credincioșii prezenți s-au putut închina și la părticele din moaștele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe și ale Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina, aduse de la Catedrala Episcopală din Giurgiu. În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a explicat sensurile duhovnicești ale pericopei evanghelice în care a fost prezentată Pilda bogatului căruia i-a rodit țarina. Acest bogat, a arătat ierarhul nostru, renunțase la conștiința răspunderii pentru alții, concentrându-se doar asupra sa și asupra plăcerilor sale. Bogăția îl înrobise și îl transformase într-o ființă egoistă, care nu ținea seama decât de interesele personale, nesocotindu-i pe semenii săi. Totodată, Chiriarhul nostru a vorbit și despre importanța postului care înseamnă, înainte de orice, consacrarea trupului, aducerea firii ca jertfă. Postul, a mai arătat Preasfințitul Părinte Ambrozie, face parte din starea de pocăință și de sfințire în care are loc mărturisirea păcatelor și împărtășirea cu Sfintele Taine.

Totodată, cu această ocazie, a fost citită și Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, transmisă clerului și credincioșilor din Patriarhia Română, cu prilejul Anului omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena, ocazie cu care Chiriarhul i-a îndemnat pe cei prezenți să sprijine activitățile social filantropice desfășurate în Parohia Uzunu, să-și aducă aminte de cei neajutorați, să ajute oamenii singuri, bolnavi și săraci, familiile defavorizate cu mulți copii, persoanele singure fără copii sau rude, astfel încât „prisosința voastră să împlinească lipsa acelora” (II Cor. 8,14).

În continuare a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru vrednicul de pomenire părintele Adrian Bălescu, fost Protoiereu al Protoieriei Giurgiu între anii 2006-2011 și preot paroh al bisericii „Sf. Ier. Nicolae” din localitatea Uzunu vreme de aproape trei decenii (1984 – 2012). Cu această ocazie, ierarhul nostru a evocat lucrarea pastoral-misionară, social-filantropică și administrativă desfășurată în cei 28 de ani de slujire ai părintelui Adrian Bălescu, trecut la cele veșnice la 23 aprilie 2012. Ca slujitor al Altarului, a arătat Preasfinția Sa, părintele Adrian Bălescu a împlinit cu multă râvnă lucrarea liturgică, fiind un om al rugăciunii și al bunei rânduieli.

La final, Întâistătătorul eparhiei a oferit părintelui paroh Ene George și preoților slujitori lucrarea „Viața Sfântului Constantin și alte scrieri” a istoricului Eusebiu de Cezareea. De asemenea, Preasfințitul Părinte Ambrozie a oferit doamnei preotese Anca Bălescu Almanahul bisericesc pe anul 2013, editat de Episcopia Giurgiului, Albumul „Mănăstirea Comana istorie, legendă, spiritualitate” și revista „Familia Ortodoxă”.

Comentarii Facebook


Știri recente